Cyclo Cart-race ludieke opener Vlaanderen Feest

Het ging er bij momenten wild aan toe.
Foto DCRB Het ging er bij momenten wild aan toe.

Voor de tiende keer hebben veertien teams gisteren met een cyclo cart rondjes gereden door de historische stadskern van Ronse. Het is de traditionele opener van Vlaanderen Feest. Voor de meesten een sportief evenement, al hoort daar ook een ludiek luik bij. "Op deze zomerse avond weten we toch weer mensen bij elkaar brengen en laten we ze genieten van het sportieve spektakel. Achteraf worden ze getrakteerd op een optreden van een Ronsese band", zegt schepen van Cultuur Joris Vandenhoucke.


De ploeg van toneelgezelschap Voor Taal en Volk - met Koen Lauwereyns, zijn vader André, Dominique Opsomer en Patrick Ruyssen - is een vaste waarde in de race. "Voor ons is deelnemen het belangrijkste", zegt Koen. "Het is altijd feest en de toeschouwers leven mee." André (76) hoopt dat hij een aantal rondjes kan meedraaien. Al is dat op mijn leeftijd niet zo evident", lacht hij. "Maar de jongere leden zullen zel voor de nodige schwung zorgen."


Bij de deelnemers ook twee teams die alle edities hebben deelgenomen. "We komen niet om te winnen", zegt Patrick Lecluse van het Portas-team. "We zijn elke keer present omdat de gezellige sfeer enorm meevalt. En na afloop volgt natuurlijk nog een afzakkertje..." (MDVR)