Architectengroep wil Familia-site in oude glorie herstellen

Het Familia-complex krijgt een woon- en kantoorfunctie.
Foto DCRB Het Familia-complex krijgt een woon- en kantoorfunctie.
De Familia-site aan het Kaatsspelplein is verkocht aan de Ronsese architectengroep Vanderhoydonck/Van Delsen/Michels. De verkoop werd door de gemeenteraad goedgekeurd. "We willen het complex in haar oude glorie renoveren", zegt Bert Michels.

De Familia deed decennialang dienst als bioscoop en stond onder het beheer van de parochie. Enkele jaren geleden werd de site gekocht door de Sociale Huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen, die op de site sociale woningen en appartementen zou bouwen. Maar de stad Ronse kocht het complex met de achterliggende gronden aan om er achteraan een parking aan te leggen. Die parking moet zoveel mogelijk het verkeer uit de nog heraan te leggen Vrijheid te houden.


De architectengroep betaalt nu naar schatting 300.000 euro voor het complex. "We zullen naast de gerenoveerde gebouwen ook een nieuwbouw realiseren", vervolgt Bert Michels. "Daarom dat de achterbouw van de site worden gesloopt. In het vroegere complex en de nieuwbouw komen kantoren en woningen. De parking blijft wel eigendom van de stad." Aan de achterzijde van het gerenoveerde complex komt ook een binnenkoer van 400 vierkante meter. "Die gaan wij ontwerpen, maar zal eigendom van de stad blijven en wordt mee opgenomen in het plan voor groenaanleg in De Vrijheid", legt Michels verder uit.


In de loop van volgend jaar begint de stad al met de aanleg van de parking. "Van daar kan men dan op wandelafstand naar De Vrijheid en de Grote Markt. Bij het verlaten van de parking gaat men dan over een brugje de Molenbeek over. En via de vroegere ingang van de bioscoop komt men dan op het Kaatsspelplein", besluit Michels. (MDVR)