Archeologische opgravingen uitgesteld

De eerste archeologische opgravingen in De Vrijheid, net naast de Passage, worden een weekje uitgesteld naar 10 juni. Donderdagavond nog tijdens de infovergadering in CC De Brouwerij had het stadsbestuur nochtans gezegd dat de werken zouden beginnen op 3 juni, maar die datum wordt nu bijgestuurd door schepen van Mobiliteit Wouter Stockman. Er is evenwel geen reden voor de vertraging gegeven.


"De opgravingen zullen op zeven locaties gebeuren", zegt projectverantwoordelijke Julien Vandenhoucke. "In eerste instantie wordt er een voorlopige opgraving gedaan in de weg die van de Sint-Martensstraat naar de stadsparking leidt. Om toch het verkeer nog toe te laten, zullen de weggebruikers ofwel via de Sint-Martensstraat of de Cypriaan de Rorestraat de Vrijheid uit kunnen. Op termijn wordt ook echter de Cypriaan de Rorestraat opgegraven en definitief afgesloten. Mensen uit de Sint-Martensstraat zullen dan nog wel via de Schipstraat en de Wijnstraat kunnen. Voor de andere weggebruikers wordt dat dan de stadsparking om dan via de Priesterstraat naar de Grote Markt en de Hospitaalstraat te rijden."


Voor schepen Stockman is het van belang dat het doorgaand verkeer zo veel mogelijk geweerd wordt. "Wie niet in dit stadsgedeelte moet zijn, moet via de kleine ring via onder meer de Elzelestraat, de Veemarkt en de Glorieuxlaan de Kruisstraat kunnen bereiken."


De herwaardering van De Vrijheid zal in drie fases verlopen en moet tegen 2018 gerealiseerd zijn. (MDVR)