Alexander De Croo praat leerlingen bij over Verenigde Naties: “Eén van de leukste dingen die ik mag doen”

Alexander De Croo kwam een uur lesgeven over de Verenigde Naties in de Da Vinci Campus.
Lieke D'hondt Alexander De Croo kwam een uur lesgeven over de Verenigde Naties in de Da Vinci Campus.
De leerlingen van de derde graad ASO van de Da Vinci Campus in Ronse kregen dinsdagvoormiddag een gastles over de Verenigde Naties (VN) van vice-eersteminister Alexander De Croo (Open Vld). Voor De Croo was het een blij weerzien met de school waar hij zelf les volgde.

Alexander De Croo zat van 1988 tot 1993 zelf op de schoolbanken van het Koninklijk Atheneum in Ronse, vandaag de Da Vinci Campus van het GO! Atheneum Ronse. Dinsdagvoormiddag keerde hij terug naar zijn oude school, maar dan om zelf kennis over te brengen. Hij kreeg de kans om in een uurtje tijd de leerlingen van de derde graad ASO zo veel mogelijk te vertellen over de Verenigde Naties. “Dat Alexander De Croo als oud-leerling uitleg komt geven is toffer dan de leerlingen naar een filmpje laten kijken over de VN. Bovendien kadert de gastles mooi binnen de lessen geschiedenis, de levensbeschouwelijke vakken en de economische vakken”, motiveerde directrice Vanessa Van Cauwenberge.

De Croo legde uit wat de VN is, hoe het werkt, binnen welke domeinen het orgaan optreedt en wat de rol van België is binnen de VN. “Een speciale ervaring”, vertelde De Croo achteraf. “Ik kom hier af en toe terug als er een schoolfeest is, maar zelf lesgeven in de studiezaal is toch bijzonder. Dat de leerlingen bijleren over de Verenigde Naties vind ik ook belangrijk, want dat is het orgaan dat zich bezighoudt met vrede, de strijd tegen armoede en de klimaatopwarming. Ik ben blij dat ik met de leerlingen daarover in dialoog kon gaan, dat is één van de leukste dingen die ik als minister mag doen.”

De leerlingen leerden onder meer bij over de verschillende agentschappen van de VN.
Lieke D'hondt De leerlingen leerden onder meer bij over de verschillende agentschappen van de VN.

“Geen moeilijke woorden”

Ook voor de leerlingen was de les toffe ervaring. De Croo deed het als gelegenheidsleerkracht niet slecht, zo vonden de studenten. “Op voorhand wisten we niet goed wie Alexander De Croo precies was”, vertellen Rania Lafkiri en Sirine Djelassi uit het vijfde en zesde jaar humane wetenschappen. “Maar de les is heel goed meegevallen en was erg boeiend. We hadden een beetje schrik dat de minister veel moeilijke woorden zou gebruiken, maar dat was helemaal niet zo.” De leerlingen hadden onder andere in de lessen cultuurwetenschappen al geleerd over de VN en dat was er ook aan te zien. “De basiskennis van de leerlingen was al vrij groot, al dachten velen dat de VN meer te maken heeft met Zwitserland”, vertelde De Croo. “Na een uur les heb ik het gevoel dat de leerlingen het principe van de VN wel doorhebben. Ze begrijpen ook het nut van de organisatie. Ik hoop dat ze vooral onthouden welke rol België speelt en kan spelen in de VN, zeker nu we binnenkort voor twee jaar lid zijn van de Veiligheidsraad.”

VN-dag

De les van Alexander De Croo kaderde in de Dag van de Verenigde Naties die op woensdag 24 oktober plaatsvindt. Voor de VN is het belangrijk om ook naar de jongeren te communiceren over wat ze precies doet. “We willen aan het brede publiek en zeker ook aan jongeren de verschillende gezichten van de Verenigde Naties laten zien en tonen dat het meer is dan een politiek spel”, zegt Frederik Bordon, communicatiemedewerker van de VN in Brussel. “We merken dat het nodig is om daar op scholen uitleg over te geven, al viel de basiskennis van de leerlingen hier in Ronse goed mee.”

Alexander De Croo keerde terug  naar zijn oude school.
Lieke D'hondt Alexander De Croo keerde terug naar zijn oude school.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.