Al spelend kankerdiagnose verwerken

Ronny De Coster
Met kinderen of kleinkinderen praten over kanker, het is niet altijd even gemakkelijk. Daar wilden Tine Verdonckt en Katrien Kindermans, twee oncopsychologen van het az Glorieux in Ronse, verandering in brengen. Dankzij de financiële bijdrage van onder andere het Rode Neuzen Fonds konden ze het emotiespel Globy Voelwijzer en de quiz Globylogie ontwikkelen.

Een spelbord met felle kleurtjes, een mascotte met hoge aaibaarheidsfactor en veel quizvragen. Het moet kinderen en kleinkinderen van kankerpatiënten helpen om hun gevoelens te uiten na de kankerdiagnose. Bovendien is het een kans om hun kennis over de ziekte te vergroten. Dat er nood is aan een dergelijk initiatief, merkten Verdonckt en Kindermans tijdens het contact met hun patiënten.

Breed inzetbaar

"Er bestaan al veel initiatieven, maar die focussen te weinig op de vragen van de kinderen", vindt Verdonckt. Daarom ontwierp ze samen met haar collega de Globy Voelwijzer en de quiz Globylogie. Kinderen vanaf vijf jaar kunnen nu het Globy Voelwijzerspel spelen. Dat is een bordspel dat kinderen stimuleert om te praten over zijn of haar gevoelens.De ontwerpers van het spel vonden het ook belangrijk dat het breed inzetbaar is. "Het doel van het spel is dat de kinderen praten over hun gevoelens en die kunnen ook vasthangen aan andere problematieken, zoals pesten of echtscheidingen." Voor de iets oudere kinderen ontwierpen de psychologen de quiz Globylogie.


De spelletjes komen voorlopig niet in de winkelrekken, maar zijn wel verkrijgbaar bij de Stichting tegen Kanker, Kiwanis en verschillende ziekenhuizen. (LDO)