Actiecomités bundelen krachten in strijd tegen ontsluiting wegen

Actiecomités uit de Vlaamse Ardennen bundelen de krachten tegen het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) om een aantal wegen als de N60, de N42 en de N41 te ontsluiten.

"Geen streep door Ronse (N60), het Aktiekomitee N42, de vzw 't Uilekot, Raldes (N41) en vzw Climaxi willen mekaar helpen in de juridische strijd tegen de drie wegen die Zuid-Oost-Vlaanderen zouden doormidden snijden om de zogenaamde 'ontsluiting' te realiseren", licht Bart Tsiobbel van Geen Streep door Ronse toe. Volgens de leden van de diverse actiecomités vertonen de drie dossiers veel gelijkenissen. "Tracés worden verlegd en hertekend, maar er is geen draagvlak om die te realiseren", zegt Tsiobbel. " In ongeveer alle dossiers worden cijfers gemanipuleerd om de te bewijzen dat de bestaande wegen onveilig of onleefbaar zijn. Uit onderzoek blijkt dat dit niet waar is. Op het oude tracé van de N42 in Sint-Lievens-Esse gebeuren bijvoorbeeld niet meer ongevallen en op de Kruisstraat (N60) in Ronse rijden er veel minder voertuigen dan wordt beweerd."


Nog volgens Tsiobbel hebben de zogezegde ontsluitingen zeker geen economische voordelen.


"De N42 moet recht getrokken of verbreed worden in Oosterzele en Herzele, maar in Geraardsbergen stopt hij in een trechter. De actiecomités blijven bij hun standpunt dat de economische ontwikkeling niet bevorderd wordt door wegen-aanleg. Voor de deze wegen wordt veel geld uitgetrokken: 11 miljoen voor de omleiding in Herzele, 165 miljoen voor de N60 Ronse en een waarschijnlijk een nog hoger bedrag voor de N42 tussen Wetteren en Zottegem. Met deze centen kan je een echte sociale, economische en ecologische ontwikkeling lanceren voor het zuiden van Oost-Vlaanderen", klinkt het nog. (MDVR)