40 procent minder CO2-uitstoot

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN RONSE

Burgemeester Luc Dupont (in het midden) bij de ondertekening van het Klimaatplan Zuid-Oost-Vlaanderen. Worden de streefdoelen ook bereikt?
Dirk Wollaert Burgemeester Luc Dupont (in het midden) bij de ondertekening van het Klimaatplan Zuid-Oost-Vlaanderen. Worden de streefdoelen ook bereikt?
Ronse ondertekende in 2017 het burgemeestersconvenant waarin het zich engageert om tegen 2030 veertig procent minder CO2 uit te stoten. Om dat doel te bereiken zijn ingrijpende veranderingen nodig. Hoe willen de politieke spelers van Ronse een klimaatvriendelijke stad maken?

Burgers bewustmaken van de groene alternatieven

Tom Deputter

N-VA wil het principe van zonnedelen invoeren. "Ronsenaars zouden dan kunnen investeren in zonnepanelen op daken van publieke gebouwen. In ruil ontvangen zij een rendement. Zo geeft de stad het goede voorbeeld en investeren inwoners in groene energie", zegt Brigitte Vanhoutte. Ook Open Vld en CD&V zijn voorstander van een systeem waarbij daken ter beschikking gesteld worden voor het delen van zonnepanelen. CD&V wil bovendien coaches inschakelen om gezinnen in Ronse aan te zetten om te kiezen voor groene energie. "Zij kunnen uitleggen wat de mogelijkheden zijn en nemen het administratieve werk op zich. Zo zullen gezinnen sneller de overstap maken", zegt Luc Dupont. Open Vld benadrukt de voorbeeldfunctie en regierol van de stad. "We moeten de burgers bewust maken van groene alternatieven en de mogelijkheden promoten", zegt Tom Deputter.

Lokale coöperatieve kan duurzame projecten in gang steken

Pol Kerckhove

Oppositiepartij sp.a wil een lokale energiecoöperatieve oprichten waar de stad en Ronsenaars samen in participeren. "De coöperatieve kan duurzame projecten in gang zetten. Nadien vloeit het rendement terug naar de gemeenschap", zegt Pol Kerckhove. De partij wil ook de daken in Ronse onderwerpen aan een thermografische scan om nadien de eigenaars van woningen met veel warmteverlies rechtstreeks aan te sporen beter te isoleren.

Groen maakt van die isolatie een prioriteit. "Het is zinloos om in te zetten op groene energie als de huizen niet goed geïsoleerd zijn", zegt Lech Schelfout. "Vooral in de wijken Prinskouter, Scheldekouter, Marijve en Stookt moeten we gezinnen informeren en ondersteunen om beter te isoleren." De partij wil Ronse ook 'ontdieselen' via een campagne om mensen aan te sporen meer elektrische of benzinewagens te kopen.

PVDA*PTB wil een stadsenergiebedrijf oprichten. "We kunnen de warmte die vrijkomt bij industrieën zoals textielbedrijven opvangen en gebruiken om arbeiderswoningen rond de fabriek te verwarmen", zegt Robin Tonniau. "Het energiebedrijf kan ook renteloze leningen afsluiten met Ronsenaars, zodat zij zonnepanelen kunnen installeren." (LDO)
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Joske Martens

    Dus dat zijn initiatieven die enkel boven water komen als het verkiezingstijd is. Wat doen ze de rest van hun tijd?

  • Peter Teirlynck

    Elke beperking van milieuschade is natuurlijk mooi mee genomen. Maar ik schrijf dit niet-onderbouwde initiatief toe aan naïeve onwetendheid ofwel aan politieke demagogie. Ik vermoed het laatste. Op welk onderzoek is de keuze "40%" gebaseerd? Op geen enkel dus, natte-vingerwerk. En de domme kiezer zag dag dat het slecht was en koos verder.