"Zuidelijke ring ook nodig om zwaar verkeer uit centrum te houden"

In de Kruisstraat in Ronse passeert elke dag veel zwaar vrachtverkeer.
Foto Ronny De Coster In de Kruisstraat in Ronse passeert elke dag veel zwaar vrachtverkeer.
Met de aanleg van de ontsluiting van de N60 zal zwaar verkeer blijven gebruik maken van de stadsring. De enige oplossing zou de aanleg van een zuidelijke ring zijn. Dat bevestigt schepen van Mobiliteit Wouter Stockman.

"Het zwaar verkeer dat vanuit het noorden van de stad komt om naar de industriezone Klein-Frankrijk te rijden, zal ook na de doortrekking van de N60 langs de stadsring (Kruisstraat- Broeke- Glorieuxlaan- Bruulstraat en Ninovestraat en Ninoofsesteenweg) rijden. Vandaar dat die zuidelijke ring ook een noodzaak is", klink het. Volgens Stockman kan pas na de realisatie van de missing link van de N60 werk gemaakt worden van de opmaak van een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) voor de zuidelijke ring. "Het tracé ligt zo goed als vast", weet Stockman. "Die vertrekt aan de Ninovesteenweg en loopt dan vanaf de industriezone richting Rotterij en Elzelesteenweg. Vandaar gaat het dan via het zuidelijk gedeelte van de stad naar het tracé van de N60 ter hoogte van de ambachtelijke zone Pont-West. Ook voor die zone is een ontsluiting in de toekomst zeker nodig. Voor die zuidelijke ring zijn er trouwens al onteigeningen gebeurd."

Broekestraat

Maar er zijn ook al jaren plannen om de Broekestraat heraan te leggen. Wanneer de langverwachte werken aan de gewestweg starten, moet ook het zwaar en doorgaand verkeer van en naar de industriezone Klein-Frankrijk omgeleid worden", vervolgt schepen Stockman.


"Maar voor de werken in Broeke moeten nog zowat alle onteigeningen gebeuren. Het zwaar verkeer moet dan via de Ommegangstraat, Louise-Marie en de Koekamer, en vervolgens Quatre-Vents in Ellezelles naar de industriezone geleid worden. Ik denk niet dat ze in die straten daar enthousiast voor zijn." Het zal ongetwijfeld nog jaren duren vooraleer de volledige ontsluiting van de ring rond Ronse een feit zal zijn. (MDVR)