“Twee woontorens van drie verdiepingen in onze tuin? Het is hier Manhattan niet hé”

Al meer dan honderd bezwaarschriften tegen bouwaanvraag voor appartementsblokken in Sint-Ambrosiusstraat

Bewoners protesteren tegen de woonblokken die achter dit appartementsgebouw zouden komen.
Ronny De Coster Bewoners protesteren tegen de woonblokken die achter dit appartementsgebouw zouden komen.
Een vergunningsaanvraag voor de bouw van twee woonblokken in de Sint-Ambrosiusstaat in Ronse doet in de buurt fel protest opsteken. “Die twee bouwtorens zouden in de tuin van een bestaand appartementsgebouw komen en tegen enkele serviceflats. Wie in de flats woont, is zijn privacy kwijt en de serviceflats komen letterlijk in de schaduw van die twee torens. We zijn hier toch niet in Manhattan. De stad moet dit project verbieden”, wil het actiecomité.

De Harelbeekse projectontwikkelaar 2 Build your Future heeft bij het stadsbestuur van Ronse een bouwaanvraag ingediend om 22 appartementen op te trekken langs de Sint-Ambrosiusstraat. De woonsten zouden verdeeld worden over twee gebouwen met elk drie verdiepingen. Dat is een verdieping meer dan bij het bestaande appartementsgebouw Forum Sint-Ambrosius. De bouwplek ligt ingesloten tussen Forum Sint-Ambrosius en serviceflats die aanleunen bij het Algemeen Ziekenhuis Glorieux.

Vorig jaar stond deze buurt ook al eens in rep en roer naar aanleiding van gelijkaardige, maar nog grotere bouwplannen van dezelfde initiatiefnemer

Na het njet van de stad gingen de architecten weer aan de tekentafel zitten. Dat resultaat, een afgeslankte versie van het eerst plan, bevalt de bewoners al evenmin.

Inkijk

“Onze argumenten zijn dezelfde”, zegt Milo Van Driessche. Samen met Marnic Declercq en Diederik Van Hamme voert hij het actiecomité aan, dat al meer dan honderd bezwaarschriften heeft verzameld.

“Dit bouwproject hoort hier helemaal niet thuis. Mensen die wonen in de residentie Forum Sint-Ambrosius zouden niet langer uitkijken op een achtertuin, maar op twee hoge woontorens. Dat wil zeggen dat ze ook hun privacy kwijt zijn, want vanuit die nieuwe en hogere woonblokken zou er directe  inkijk zijn naar de bestaande flats. Mensen die wonen in de achterliggende serviceflats, verliezen hun zonlicht en komen letterlijk in de schaduw van die twee torens”, verwoordt Van Driessche de belangrijkste bezwaren.

Contractbreuk

Volgens de actievoerders pleegt de bouwpromotor, die ook de bouwheer was van Forum Sint-Ambrosius, contractbreuk tegenover de mensen die daar een flat hebben gekocht. “In hun koopovereenkomst staat, dat de bouwfirma in de tuin nog serviceflats zou bouwen. Dat is wel heel wat anders dat twee woontorens”, merkt Van Driessche op.

Verkeers- en parkeerdruk

Ten slotte maken bewoners van de Sint-Ambrosiustraat en de omliggende Wolvestraat en Glorieuxlaan zich zorgen over de verkeerscirculatie. “Nu al is die problematisch. In de buurt is er nu al schoolverkeer, verkeer naar en van het ziekenhuis en sluipverkeer. Ook de parkeerdruk, die nu al heel groot is, wordt er alleen maar problematischer op als hier nog eens 22 appartementen bij komen”, vrezen de actievoeders.

“De stad moet, net als bij de eerste bouwaanvraag,  de vergunning weigeren”, vinden ze. Ronse neemt pas een standpunt in na het openbaar onderzoek, dat afloopt op 28 november.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bernard Aelvoet

    Ik hoop dat de stad een negatief advies geeft. Zijn er nog niet genoeg flats in onze stad? Die mensen die protesteren krijgen alvast mijn steun. Zeg tegen die bouwheer dat er nog genoeg plaats is in Harelbeke.