"Geen lelijke streep door onze buurt"

VIJF KINDEREN GEVEN VRIJDAG TEKENINGEN TEGEN DOORTREKKING N60 AAN KONINGSPAAR

Ronny De Coster
Koning Filip en koningin Mathilde zullen morgen tijdens een officieel bezoek aan Ronse tekeningen krijgen van kinderen die mee protesteren tegen de doortrekking van de N60. "We wonen in één van de mooiste plekjes van de stad", klinkt het in koor. "Daarom protesteren we tegen de betonnen streep."

Protest tijdens een koninklijk bezoek wil het paleis liefst zo veel mogelijk vermijden, maar op de overhandiging van de tekeningen werd positief gereageerd. Het koningspaar wil de kinderen van leden van het actiecomité 'Geen streep door Ronse' zelfs ontmoeten. "We hebben hierover met het paleis overlegd", zegt schepen Ignace Michaux, die zich bezighoudt met de praktische afspraken voor het bezoek. "Ze zeggen dat ze de vrije meningsuiting van burgers erkennen en waarderen."


Estee Michels (12), die in de Fiertelmeers 119 woont, laat als eerste een tekening zien waarop opvallend 'N60 = Neen!' geïllustreerd is. "Ik wil niet dat het betonnen lint door onze buurt komt", licht ze toe. "En dat zal ik ook duidelijk aan onze koning en koningin tonen: we willen geen streep door Ronse. Wij kiezen voor een mooie natuur."

Ronny De Coster

Lelijke brug

Ook haar zussen Ireen (6) en Alice (5) protesteren mee. Ireen liet haar inspiratie de vrije loop. Het werd een heel kleurrijke tekening. "Ik heb mooi getekend en gekleurd", glundert ze. "Ik heb een regenboog boven Ronse getekend. Die is toch veel mooier dan zo'n lelijke brug boven ons huis. " Alice, de jongste van de actievoerders, toont een beetje bedeesd haar tekening waarop bloemen het kasteel De Malander voorstellen. "De nieuwe weg zal bijna door dat kasteel lopen", weet ze al. Ze toonde ook een tweede tekening. "Bij mijn schatkaart kom je bij een hartje terecht", laat ze zich een beetje door papa Bert influisteren. "En dat hartje toont een warm Ronse zonder lelijke weg."

Ronny De Coster

Verbodsteken

Laure Vandenberghe (12) woont iets verderop in de Fiertelmeers 129. Haar tekening bestaat uit twee delen. "Een deel toont de mooie natuur en het landschap in mijn buurt", legt ze uit. "Het andere deel laat de 'weg' zien. Ik wil ons koningspaar laten zien dat we zeker geen drukke verkeersweg door onze straat willen hebben." Halfbroer Arne (8) kijkt een beetje stoer wanneer hij het verbods- teken op zijn tekening laat zien. "Ik wil geen streep lelijk beton in mijn buurt", zegt hij vastberaden." Als je de tekening goed bekijkt, dan zie je dat die streep alles lelijk maakt."

Ronny De Coster

Zenuwachtig

"We vinden het natuurlijk een opsteker dat het paleis positief reageerde", zeggen Frank Vercleyen, Bart Tsiobbel en Bert Michels van 'Geen Streep door Ronse'. "Door de tekeningen aan het koningspaar te laten afgeven, houden we het protest onder de aandacht. Vandaar ook onze dank aan het koningspaar."


En de kinderen, die worden ondertussen toch een tikkeltje zenuwachtig. Het gebeurt niet elke dag dat ze de koning en de koningin van zo dichtbij te zien zullen krijgen.

Ronny De Coster
Ronny De Coster
Ronny De Coster
Ronny De Coster
Ronny De Coster
Ronny De Coster