"Geen heksenjacht op fietsen"

POLITIECHEF ONTKENT DAT FLITSPAAL FIETSERS MOET BEBOETEN

Fietsers zullen op hun snelheid moeten letten als ze straks de steile Kruisstraat naar beneden rijden.
Ronny De Coster Fietsers zullen op hun snelheid moeten letten als ze straks de steile Kruisstraat naar beneden rijden.
"Er komt in onze stad geen heksenjacht op fietsers", zegt de Ronsese politiechef Patrick Boel, nadat gisteren enkele media aankondigden dat de politie met de snelheidsmeter jacht gaat maken op te snel rijdende fietsers en Boel dat ook leek te bevestigen. Gaan snelle fietsers nu écht op de bon of loopt het zo'n vaart niet?

Dat de zogenaamde superflitser veel nauwkeuriger werkt dan zijn analoge voorganger had de Ronsese politiechef Patrick Boel donderdag bij de voorstelling van de nieuwe snelheidsmeter verteld. Daarbovenop kondigde hij ook aan de flitser zelfs snelheden van 20 kilometer per uur nauwkeurig kan meten.

Politiechef Patrick Boel.
Ronny De Coster Politiechef Patrick Boel.

Onderscheppen

Bijgevolg kunnen dus ook fietsers 'geflitst' worden. "Maar ik heb niet gezegd dat wij actief op fietsers gaan jagen, toch?" aldus Boel. Toch vertelde hij gisterenochtend nog op de radio dat de politie te snel rijdende wielertoeristen op afdalingen van hellingen zou onderscheppen. Even later in het middagnieuws had Boel het dan weer over elektrische fietsen, die snelheden tot 45 kilometer per uur kunnen halen en bijgevolg geflitst kunnen worden in een zone 30. "Andere fietsers kunnen ook worden onderschept. Daarvoor gaan we een onderscheppingsmotard inzetten om achter de fiets te rijden en de persoon te identificeren", aldus de politiechef voor de televisiecamera.

Optie

Betekent dat dus tòch een jacht op snelle fietsers? "Als een fietser aan een rotvaart de Kruisstraat naar beneden raast, kan het wel zijn dat we die doen stoppen. En hij kan een boete krijgen. De tarieven zijn dezelfde als die voor auto's", zegt de Ronsese politiebaas. "Maar we ontketenen geen heksenjacht op fietsers. Net als er ook geen specifieke controles zullen komen. Wij gaan niet op een helling staan om wielertoeristen te pakken. Ik heb alleen willen stellen dat dit toestel technisch in staat is om ook fietsers te flitsen. Als fietsers het dus echt te bont maken, hebben wij de mogelijkheid om hen te verbaliseren. Overigens zijn wij niet de eerste politiezone die van zo'n toestel gebruik maken", nuanceert Patrick Boel. "Bij ons heeft het probleem van te snel rijdende fietsers zich nog niet gesteld", zegt Joost Duhamel. Hij is hoofd van de politiezone Vlaamse Ardennen, waar enkele maanden geleden al identiek dezelfde flitser als die van Ronse in gebruik is genomen. "Wij hebben nog geen fietsen geflitst, maar als dat gebeurt en we kunnen de fietser identificeren, dan zal die persoon wel een boete krijgen", zegt Duhamel.