"Een wonder dat niemand gewond raakte"

GEZIN MET VIER JONGE KINDEREN DAKLOOS NA HEVIGE BRAND IN SOCIALE WONING

Bewoonster Sonia Chamtouri in één van de zwartgeblakerde kamers.
Thomas Vandewalle Bewoonster Sonia Chamtouri in één van de zwartgeblakerde kamers.
"Plots sloegen de vlammen uit het dak. Het is een wonder dat niemand gewond is geraakt", getuigt bewoonster Sonia Chamtouri nadat een hevige brand haar huis in de sociale woonwijk Floreal verwoestte. Ze raakte met haar gezin van vier kinderen dakloos, maar kreeg intussen een noodwoning.

De brand ontstond zondag kort na de middag in de woning van Hamed Lofti en Sonia Chamtouri in de Floreal 85 in Ronse. "Ik was op dat moment niet thuis, maar mijn vrouw, haar zus en onze vier kinderen wel", doet Hamed het verhaal. "De kinderen waren buiten aan het spelen, toen mijn vrouw plots een brandgeur in de woning opmerkte. Toen ze naar boven ging, werd ze al snel bevangen door rook in de traphal. In de slaapkamer van de kinderen, sloegen de vlammen al uit het bed." De zus van de dame lag op dat moment nog te slapen in één van de kamers boven. "Ik bonkte op haar deur en maakte haar duidelijk dat ze zo snel mogelijk het huis moest zien uit te geraken. Intussen schreeuwde ik om hulp", pikt Sonia in. Buurman Pascal Vandaele schoot onmiddellijk te hulp. "Samen probeerden we het vuur te doven door natte doeken op het kinderbedje te gooien. De vlammen joegen ons echter al snel naar buiten. Toen ik het venster aan de andere kant van de woning open deed, werd het vuur nog meer aangewakkerd door de wind. Toen beseften we dat we moesten rennen voor ons leven", aldus Sonia.

De bovenverdieping van de woning brandde volledig uit.
Thomas Vandewalle De bovenverdieping van de woning brandde volledig uit.

Moeder in shock

De moeder evacueerde daarop de kinderen van respectievelijk 1, 2, 5 en 7 jaar oud. Die waren op dat moment nog buiten in de tuin aan het spelen. Intussen werden ook de hulpdiensten gealarmeerd. Toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al uit de ramen aan de achterzijde van de woning en door het dak. Sonia raakte door de rook bevangen en moest met ademhalingsmoeilijkheden overgebracht worden naar de spoedafdeling van het Algemeen Ziekenhuis Glorieux in Ronse. De dame verkeerde ook in shock. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat de woning heel wat schade opliep en daardoor voorlopig niet meer bewoonbaar is. "De bovenverdieping is volledig vernield", zucht Sonia. "Alles is zwart geblakerd. Wij zijn niet enkel het dak boven ons hoofd kwijt, maar ook al onze kleren en bezittingen. Wat niet is verbrand, is aangetast door rook- en waterschade."

Noodwoning

Het echtpaar en hun vier kinderen werden zondagavond opgevangen bij vrienden, maar kregen intussen ook een noodwoning toegewezen. "Via de verzekering konden we ook intrekken in een hotel ergens in Ninove, maar dat wilden we niet. Dat is geen leven met vier kinderen." Hoe de brand is kunnen ontstaan, is voorlopig nog niet duidelijk. Gisteren kwamen alvast enkele experts ter plaatse om de precieze oorzaak te onderzoeken. "Zelf vinden we het alvast zeer eigenaardig dat de brand is ontstaan in een kinderbed. We hopen snel meer duidelijkheid te krijgen. We zijn alles kwijt, maar prijzen ons gelukkig dat onze vier kinderen geen verwondingen opliepen. Stel je voor dat ze net lagen te slapen toen de brand uitbrak. We mogen er niet aan denken wat de gevolgen dan waren geweest", besluit het koppel.