"Dit is niets meer dan een afrekening"

DE NIEUWE HAARD GAAT NAAR HOF VAN CASSATIE

De gerechtelijke lijdensweg van Freddy Cornelis is nog steeds niet op zijn einde gekomen.
Foto De Coster De gerechtelijke lijdensweg van Freddy Cornelis is nog steeds niet op zijn einde gekomen.
Ex-directeur Freddy Cornelis (70), is niet te spreken over het nieuws dat de Nieuwe Haard naar het Hof van Cassatie trekt. Cornelis werd op 20 april vrijgesproken in het hof van beroep voor verduistering en valsheid in geschrifte. Nu wil de Nieuwe Haard een onderzoek doen naar de procedures.

De gerechtelijk lijdensweg voor Freddy Cornelis leek op 20 april op zijn einde te komen toen het Gentse hof van beroep hem de vrijspraak gaf. Nu zal de zaak naar cassatie gaan, zodat geoordeeld kan worden of alle procedureregels bij het arrest werden gevolgd. De aanklachten van verduistering en valsheid in geschrifte kostten hem in 2011 zijn job als directeur van De Nieuwe Haard in Ronse. Op dat moment stond de man al 19 jaar aan het hoofd van de sociale huisvestingsmaatschappij en zou hij over enkele maanden met pensioen gaan.


Volgens intern onderzoek zou er in de kassa een tekort van minstens 5.000 euro vastgesteld zijn, wat te wijten was aan financieel gesjoemel volgens burgemeester en voorzitter van de raad van bestuur, Luc Dupont (CD&V). "Wij zijn 200 procent zeker van ons stuk", zegt Dupont. "Voor ons was de beslissing van het hof niet grondig gemotiveerd."


Daarnaast werd hij ervan beschuldigd jarenlang privékosten verhaald te hebben op de huisvestingsmaatschappij. De man kreeg zijn ontslag en De Nieuwe Haard diende een klacht in. In de correctionele rechtbank van Oudenaarde werd hij in maart 2017 schuldig verklaard voor de feiten en kreeg hij een straf van twaalf maanden met uitstel en een boete van 2.750 euro. Hij bleef echter zijn onschuld uitschreeuwen tot na de zaak in beroep. "Dit is een afrekening", zegt Mario Van Essche, de advocaat van Freddy Cornelis. "Hij stond amper zes maand van zijn pensioen vandaan en toch moest hij op deze manier verwijderd worden uit de raad van bestuur."

Matig onderzoek

Het hof kon enkel bij het onderzoek vraagtekens zetten. "Het onderzoek is zeer matig gevoerd, ook de getuigenissen brachten weinig nieuws", motiveerde de voorzitter bij het voorlezen van het arrest. Het matige onderzoek was geen verrassing voor de advocaten van Cornelis. "Het toont aan dat men niet te diep mocht kijken. Anders zou er bewijs gevonden worden van de onschuld van onze cliënt", aldus meester Van Essche. Zeven jaar na zijn ontslag leek de strijd voorbij toen de vrijspraak werd uitgesproken in het hof. Nu trekt de Nieuwe Haard naar het Hof van Cassatie. "Hierdoor zal het nog jaren aanslepen, voor ons lijkt het op een politieke keuze. De verkiezingen komen eraan voor de voorzitter, Luc Dupont", stelt meester Van Essche. Voor Cornelis mag het stoppen. "Ik wil mijn naam gezuiverd zien, ik ben valselijk beschuldigd. Dit heeft al een zware emotionele impact gehad op mij en mijn familie."