Winteropvang daklozen permanent

OCMW ZET DEUREN DE NOORDERBRUG VOORTAAN HELE JAAR OPEN

De nachtopvang in De Noorderbrug blijft permanent open.
Sam Vanacker De nachtopvang in De Noorderbrug blijft permanent open.
De nachtopvang voor daklozen in de Noordlaan, die oorspronkelijk alleen in de winter open was, zal straks het hele jaar open blijven. Dat heeft de OCMW-raad gisteravond beslist. "Het is niet omdat het weer verbetert dat we geen volk meer over de vloer krijgen."

Op 1 november 2015 gingen de deuren van opvanghuis De Noorderbrug voor de tweede winter op rij open voor daklozen. Normaal moest de nachtopvang al op 31 maart de deuren sluiten, maar daklozen blijven zich melden, waardoor de opvang nu nog altijd open is. Het OCMW heeft daarom besloten de nachtopvang het hele jaar te voorzien. Daarmee wordt Roeselare na Brugge en Kortrijk de derde West-Vlaamse stad met permanente nachtopvang. "Zo'n zware beslissing was het niet", zegt OCMW-voorzitter Geert Depondt. "Opvang behoort tot de kerntaken van het Welzijnshuis."

Overbuurman Werner Casteleyn brengt soms hondenkoekjes mee voor de honden van de daklozen.
Sam Vanacker Overbuurman Werner Casteleyn brengt soms hondenkoekjes mee voor de honden van de daklozen.

Meer dan een bed

Elke nacht kunnen maximaal tien daklozen in De Noorderbrug slapen. "Om 19.30 uur gaan de deuren open, waarna we de mensen een lichte maaltijd, een douche en een luisterend oor bieden", vertelt begeleider Arne Storme. "We hebben hier al negentig verschillende mensen over de vloer gehad. Doorgaans niet de klassieke 'clochards' met baarden en goedkoop bier, maar mensen tussen 20 en 35 jaar die zware emotionele of psychische problemen hebben, nergens terecht kunnen en bang zijn om buiten te slapen", legt Storme uit.


"Dat het nu wat warmer is buiten lost de problemen van die mensen niet echt op. In maart en april hadden we bijna evenveel volk als in december. Dat toont aan dat het weer in feite niet uitmaakt. Per slot van rekening bieden we die mensen ook meer dan alleen maar een bed. We begeleiden hen ook en geven hen een duwtje in de juiste richting."

Hondenkoekjes

"Elke avond staan zes mensen te wachten tot de deur opengaat", vertelt Werner Casteleyn (77), die tegenover het opvanghuis woont. "Ik ben een hondenliefhebber en merkte dat een van die mannen ook een hond had. Daarop ben ik op hen afgestapt met een doos hondenkoekjes. Beiden waren me heel dankbaar. Nu ga ik geregeld eens een praatje met de daklozen doen."


Een andere buurtbewoonster heeft er minder vertrouwen in. "Ik vind toch dat het straatbeeld veranderd is. Elke avond staat er een groepje onbekende mannen op een paar meter van mijn deur. En je weet toch nooit wat voor vlees je in de kuip hebt. Anderzijds verdient iedereen een bed. Zolang het daarbij blijft, heb ik er geen last van, op voorwaarde dat er begeleiders ter plaatse zijn."


De werking van de Noorderbrug wordt bekostigd door subsidies en kan rekenen op vijftig vrijwilligers. Zeven nachten op zeven wordt een beroep op hen gedaan, samen met de professionele begeleiders ter plaatse. Nu de opvang permanent wordt, zoekt De Noorderbrug dringend nieuwe vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij coördinator Nathalie Maertens op nathalie.maertens@roeselare.be.