Willy fietst via Berlijn en Kopenhagen naar Amsterdam en terug: voor de kunst, de sportieve uitdaging en ter promotie van de velomobiel

Willy Cauwelier bij zijn ligfiets die hem de komende weken naar Berlijn, Kopenhagen en Amsterdam moet brengen. Op de voorgrond zie je de mobiele kunstinstallatie die hij meeneemt.
Joke Couvreur Willy Cauwelier bij zijn ligfiets die hem de komende weken naar Berlijn, Kopenhagen en Amsterdam moet brengen. Op de voorgrond zie je de mobiele kunstinstallatie die hij meeneemt.
Kunstenaar Willy Cauwelier (65) maakt zich op voor een unieke trip. Zondagochtend is hij vertrokken met zijn velomobiel richting Berlijn. Hij fietst ook nog naar Kopenhagen, maar keert terug naar huis via het noorden van Nederland en Amsterdam. De tocht van 3.300 kilometer is een sportieve uitdaging voor Willy die kadert in zijn kunstproject The Art Meridians Project en waarmee hij vanuit ecologisch oogpunt ook de velomobiel wil promoten als alternatief voor de auto.

Verschillende passies bundelen tot één project. Dat is wat Willy Cauwelier doet met de fietstocht. “Ik ben altijd al een fervent fietser geweest, maar in november 2017 werd ik aangereden in de Zuidstraat, ter hoogte van mijn kunstwerk Persvrijheid”, vertelt Willy. “Er volgde een lange revalidatie, maar rijden met een traditionele fiets was te belastend geworden. Ik heb toen mijn eerste ligfiets gekocht en was meteen verkocht.”

Uitdaging

Sinds 2,5 maanden heeft Willy een nieuwe, overdekte ligfiets, een zogenaamde velomobiel, waarmee hij tot 34 kilometer per uur haalt. “In die paar weken heb ik al 4.500 kilometer op de teller”, lacht hij. Een stevige training voor zijn nieuwe uitdaging. “Ik vertrek met de fiets richting Berlijn. Ik wil dagelijks 150 kilometer afleggen en geef mezelf een week om er te raken. Daar zal ik evalueren hoe goed ik de tocht verteer. Als alles op wieltjes loopt, rij ik verder richting Kopenhagen. Zo niet keer ik huiswaarts via het noorden van Nederland en Amsterdam. Er is niets gepland, ik heb mijn tentje mee, ben ingeschreven op een online community voor fietsreizigers die elkaar een slaapplek aanbieden en laat me leiden door enkele fietsapps. Ik zal maximaal 3.300 kilometer afleggen en ten laatste op 13 augustus moet ik terug in Roeselare zijn, want ’s anderdaags reizen we af naar de Biënnale in Venetië.”

In 2016 dook Willy's kunstmeridiaan al in Blankenberge op.
Foto Proot In 2016 dook Willy's kunstmeridiaan al in Blankenberge op.

Kunstproject

Onderweg zal Willy her en der halt houden om samen met de mensen die hij ter plaatse ontmoet tijdelijke kunstwerken te creëren. Die kaderen in The Art Meridians Project, dat in 2015 het levenslicht zag. In zijn bagage zit dan ook een mobiele installatie die doet denken aan de Green Floating Light Line, Willy’s kunstwerk dat aan Muze’um L de lichtmeridiaan visualiseert. “De kunstmeridiaan is een universele, artistieke lijn van verbondenheid via triljoenen denkbeeldige lijnen tussen Noordpool en Zuidpool over staten en continenten, zeeën en oceanen met geografie als inspiratiebron voor verbindende kunst. Ik wil zoveel mogelijk Kunstmeridianen concretiseren in de wereld door een zo groot mogelijk aantal mensen. Zo maken we mensen warm voor kunst en brengen we mensen dichter bij elkaar over grenzen en culturen heen”, legt Willy uit. “Ik wil onderweg elke dag op één plek een meridiaan trekken. Alles wordt vastgelegd met foto’s en video. Ik bepaal onderweg zelf de locaties, maar enkele liggen al vast, zoals bij Fahrrad Berlin, een fietsenwinkel vlakbij Checkpoint Charlie, maar zeker ook in Munster, Den Haag en Groningen.”

Velomobiel promoten

Willy wil met zijn tocht ook mensen warm maken voor de velomobiel. “Dat is het ecologisch aspect van mijn onderneming. We moeten ons anders verplaatsen. Het rijk van koning auto is voorbij en we moeten evolueren naar vervoersmiddelen als dit.”

Je kunt Willy’s avontuur volgen op zijn Instagrampagina ‘Willy Cauwelier’. Meer ook op lachose.be
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.