West-Vlaanderen krijgt 1 miljoen euro Europese middelen voor Brexit

Europa kende één miljoen euro toe aan West-Vlaanderen in verband met de Brexit.
Getty Images/iStockphoto Europa kende één miljoen euro toe aan West-Vlaanderen in verband met de Brexit.
Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voorziet een budget van één miljoen euro voor West-Vlaamse initiatieven in het kader van de Brexit. 

“Brexit is een realiteit. Wat de uitkomst van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk ook is, bedrijven zullen er gevolgen van ondervinden”, klinkt het bij Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). “West-Vlaanderen is de provincie die het hardst kan worden getroffen door de Brexit. De toegekende Europese middelen zijn gericht op de meest kwetsbare sectoren van de West-Vlaamse economie: voeding, kunststoffen, rubber en textiel en machinebouw. Het is belangrijk om vanuit West-Vlaanderen een duidelijke internationale strategie te hebben om deze uitdaging aan te pakken.” 

Bedrijven kunnen zich tot 21 februari aanmelden en hebben vervolgens tot 3 april tijd om een uitgewerkt projectvoorstel in te dienen. Projecten die in aanmerking komen zijn degenen die aanpassingen van bedrijfsstrategieën voor ogen hebben, erop gericht zijn om filialen van internationale bedrijven in West-Vlaanderen te houden of trekken buitenlandse bedrijven aan die zich vanwege de Brexit willen herlokaliseren naar West-Vlaanderen. 

Geselecteerde projecten moeten ook passen in het bestaande strategisch plan West Deal. Een plan van de provincie en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM, die een duurzame economie in West-Vlaanderen wil realiseren.