Wegen- en rioleringswerken voorbode voor realisatie De Groenling, al moeten eerst de bezwaren nog onderzocht worden

Een simulatie van De Groenling met zicht vanaf het Stationsplein.
B2Ai Een simulatie van De Groenling met zicht vanaf het Stationsplein.
De weg- en rioleringswerken voor het ambitieuze woon-, winkel- en kantorencomplex De Groenling starten in mei. Een vergunning voor het project is er echter nog niet. Nadat de plannen werden bijgestuurd na protest van de buurt kwamen er opnieuw bezwaren binnen tegen het project, dat moet verrijzen op het pop-uppark aan het station.

De Groenling omvat tachtig appartementen, vijfhonderd vierkante meter winkelruimte, 170 vierkante meter horeca en net geen zesduizend vierkante meter aan kantoren. Dit alles is onderverdeeld in twee grote bouwblokken bovenop een ondergrondse parking en met als blikvanger een toren van dertien verdiepingen. De eerste plannen werden al in 2015 voorgesteld. “Die werden goedgekeurd, maar nooit uitgevoerd”, blikt schepen Nathalie Muylle (CD&V) terug. “De site werd verkocht en er werd een nieuw dossier ingediend. Hiertegen werd beroep ingediend bij de provincie en de bouwheer trok de plannen zelf weer in om eerst te overleggen met de mensen die bezwaar hadden ingediend.”

Zo zou De Groenling er moeten uitzien.
B2Ai Zo zou De Groenling er moeten uitzien.

Nieuwe bezwaren

De meeste bezorgdheden konden opgelost worden door de bouwblokken te verkleinen. Het nieuwe plan werd in het najaar van 2018 ingediend, maar een vergunning is er nog altijd niet. “Er zijn weer bezwaren ingediend”, weet Muylle. “Vooral over de impact van het project en het verdwijnen van groen en het speelplein. Tegen eind mei wordt een beslissing genomen.”

De gemeenteraad gaf maandag wel al groen licht voor de weg- en rioleringswerken voor het project. Het gaat dan om de aanleg van riolering, wegen, voetpaden en het omleggen van de bypass van de Sint-Amandsbeek. De werken worden geraamd op 1.355.181 euro en zijn ten laste van de bouwheer. 

Een simulatie van De Groenling.
B2Ai Een simulatie van De Groenling.

Bezorgdheden

Vlaams Belang is bezorgd over de impact van de werken. “De rioleringswerken zijn gepland in mei, juni en juli”, weet raadslid Immanuel De Reuse. “Zijn jullie zeker dat deze niet over het bouwverlof getild zullen worden, want dit zal flinke gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van onder andere Barnum en de Spoorweglaan.”

N-VA vraagt zich af of het speelterrein dat verdwijnt voor het bouwproject gecompenseerd wordt in de buurt of op de site zelf. “Worden er ook maatregelen genomen om de verkeersknoop te ontwarren op wat nu al een druk punt is?”, vraagt raadslid Frederik Declercq zich af. Groen hoopt dan weer dat het eindresultaat van De Groenling effectief zo groen zal zijn als altijd wordt voorgesteld. “We zien vaak mooie plaatjes van visualisaties, maar de realisatie is niet altijd volgens plan. Vaak wordt veel groen geschrapt”, oordeelt raadslid Filiep Bouckenooghe. 

De meerderheid countert de bezorgdheden. Mobiliteitsschepen Griet Coppé (CD&V) garandeert een goeie bereikbaarheid tijdens de werken. “Dankzij De Groenling worden straks ook het fiets- en autoverkeer gescheiden, want de fietsers zullen dwars door De Groenling rijden, maar deze locatie blijft een aandachtspunt.” Volgens schepen Michèle Hostekint (Sp.a en de Vernieuwers) zijn er verschillende mogelijkheden in de buurt voor spelende kinderen. “Op Trax en het Munitieplein, maar ook op de site zelf zullen er speelmogelijkheden zijn.” Muylle glaat nog weten dat het groene karakter van het project kan opgenomen worden in bijzondere voorwaarden zodat dit afdwingbaar is.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nancy Acx

  Het is toch wel een ferme mastodont die ze daar willen plaatsen...Ik vraag me af waarom dat nu echt daar dient gebouwd te worden :-( En het munitieplein als speelplein(tje)...Super onveilig en totaal kind onvriendelijk...

 • Luc Brouckaert

  Opnieuw moet er een groene oase, de enige groene long nabij het station, plaats maken voor de bouwwoede van Roeselare. Zouden ze zich niet beter bezig houden met hun mobiliteitsplannen, want het verkeer staat gewoon stil.

 • Gerda Phlypo

  Het kleine speelpleintje op het munitieplein is wel een heel eind uit de buurt van het project , en dwars over de drukke beversesteenweg .

 • RIK VANDEWALLE

  Slecht bezig, er is nu al zo veel te koop en te huur in stad. Zal het in de toekomst nog allemaal verkocht geraken, denk toch eens na.