Wéér ontslag directeur Sint-Michiel

KRISTOF DEGRYSE (BROEDERSCHOOL) WIL WEER LES GEVEN

Directeur Kristof Degryse bij een van zijn leerlingen en haar moeder.
Sam Vanacker Directeur Kristof Degryse bij een van zijn leerlingen en haar moeder.
Drie dagen nadat Sofie Vermandere met een mail aan haar collega's liet weten dat ze ontslag neemt als directeur van de BUSO-school Onze Jeugd, volgde gisteravond de directeur van de Broederschool, Kristof Degryse, haar voorbeeld. Daarmee verliest de scholengroep Sint-Michiel in nauwelijks enkele dagen tijd twee van haar directeurs. "Maar ook nu heeft het ontslag niks te maken met de commotie van de voorbije weken rond het hervormingsplan dat we presenteerden", zegt Damienne Cottens, coördinerend directeur van de scholengroep.

Een verrassing van formaat was het, toen de leerkrachten van de BUSO-school Onze Jeugd in Roeselare maandagavond in hun mailbox een bericht vonden van Sofie Vermandere. De directrice van hun school maakte daarin bekend dat ze het voor bekeken hield. Naar eigen zeggen beschouwde ze haar opdracht als afgerond. "Toen ik startte als directeur, had ik een duidelijk doel voor ogen", zei Vermandere woensdag in onze krant. "Onze Jeugd had een negatieve doorlichting gekregen en ik wilde de school opnieuw op de rails krijgen. In november vorig jaar kregen we een positieve evaluatie waardoor ik het gevoel heb dat mijn doel is bereikt."


Het plotse vertrek veroorzaakte niettemin grote deining en onrust binnen de muren van Onze Jeugd maar ook in andere Roeselaarse scholen. Dat gevoel wordt ongetwijfeld versterkt door het vertrek van een tweede directeur. Kristof Degryse, die sinds een jaar of zes aan het hoofd stond van de Broederschool, stuurde zijn leerkrachten gisteravond een mail waarin ook hij aankondigt afscheid te nemen als directeur. Het nieuws sloeg bij het personeel in als een bom.

Coördinerend directeur Damienne Cottens.
Henk Deleu Coördinerend directeur Damienne Cottens.

Geen grote verrassing

Degryse verkoos gisteren om geen commentaar te geven. Damienne Cottens, coördinerend directeur van de scholengroep Sint-Michiel, deed dat wel. "Als een directeur twee jaar op post is, kan hij of zij vastbenoemd worden", legt ze uit. "Kristof Degryse heeft zijn benoeming echter op eigen vraag een aantal keer voor zich uitgeschoven. Hij twijfelde of hij directeur wou blijven dan wel of hij wou terugkeren naar zijn grote liefde: het lesgeven. In die zin is zijn beslissing voor ons geen grote verrassing, al is de timing misschien wat ongelukkig."


Cottens doelt op de commotie van de voorbije weken rond het hervormingsplan voor het katholiek secundair onderwijs dat door de scholengroep Sint-Michiel werd opgemaakt. Dat plan, opgemaakt zonder inspraak van de basis, voorziet dat de tien scholen van de groep evolueren naar vier campussen, met herschikte opleidingen, de verhuis (en sluiting) van enkele scholen waaronder de Broederschool,... Maar omdat er een blijvende storm van protest uitbrak tegen het plan en er achter de schermen door invloedrijke oud-leerlingen van enkele scholen druk werd uitgeoefend, besliste de scholengroep om het plan van tafel te vegen. Na de vakantie zal werk worden gemaakt van een nieuw plan, dit keer in overleg met alle betrokken partijen, zo is beloofd.


"Bij de publieke opinie zou de indruk kunnen ontstaan dat de twee ontslagen zo kort na elkaar te maken hebben met wat de voorbije weken is gebeurd, maar dat is niet zo", benadrukt Damienne Cottens. "Het is gewoon een ongelukkige samenloop van omstandigheden. We zullen er alles aan doen om straks ook in Onze Jeugd en de Broederschool een rimpelloze start van het nieuwe schooljaar te garanderen."

Mentale rust

Afscheidnemend directeur Kristof Degryse vraagt intussen mentale rust.


"Hij heeft een bijzonder lastige periode achter de rug", klinkt het bij z'n korps. "Samen met ons blijft hij echter geloven in het project van de Broederschool. Dit ontslag komt hard aan en we willen hem ook nu steunen. In de vakantie zullen we de batterijen opladen om vanaf september te starten met een transparant overleg vanaf nul, zoals ons is beloofd."