Wederopbouw rode draad op Open Monumentendag

De Roeselaarse Bataviawijk is een schoolvoorbeeld van de wederopbouwarchitectuur.
Google Street View De Roeselaarse Bataviawijk is een schoolvoorbeeld van de wederopbouwarchitectuur.
Intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst RADAR keert op Open Monumentendag, op zondag 8 september, terug naar 1919, toen de Dienst der Verwoeste Gewesten opgericht werd. Deze dienst moest op korte tijd een antwoord bieden op de grote bouwkundige schade na de Eerste Wereldoorlog. Tijdens Open Monumentendag loopt de wederopbouw dan ook als rode draad door het programma. Een overzicht:

• In Roeselare kom je al in de juiste sfeer tijdens de lezing van Benoit Vandeputte over het leven en werk van Henry van de Velde in ARhus op donderdag 5 september. Op Open Monumentendag zelf blaast KOERS. Museum van de Wielersport een kaarsje uit voor de eerste verjaardag van het gerenoveerde gebouw. Of wat dacht je van een gidsbeurt door de eerste tuinwijk van België, de Bataviawijk, of door de minder gekende Mandelwijk? Beide wijken zijn voorbeelden van wederopbouwarchitectuur. In ROESARCHEO gaan ze verder terug in de tijd. Daar worden fossiele vondsten uit de regio tentoongesteld. Muziekliefhebbers zijn dan weer welkom op zaterdag 7 september in de Sint-Petrus en Pauluskerk in Rumbeke en op zondag 8 september in de pas gerestaureerde Augustijnenkerk van het Klein Seminarie, waar Eric Hallein telkens het orgel bespeelt.

• Ken je hoeve Deefakker in Ingelmunster al? De oudste vermelding van deze hoeve dateert uit de zestiende eeuw en binnenkort wordt de hoeve grondig gerestaureerd. Het is al zes jaar geleden dat de hoeve opengesteld werd op Open Monumentendag, laat deze kans dus niet liggen.

Hoeve Deefakker.
Google Street View Hoeve Deefakker.

• In Izegem is museum Eperon d’Or dan weer een vaste waarde. Ook hier ligt de focus op de wederopbouw, er vertrekt zowel een wandel- als fietstocht aan het gebouw. Verder zijn fotografen eenmalig welkom in de voormalige drukkerij Strobbe om er het iconische gebouw vast te leggen op de gevoelige plaat. Uitrusten kan in Brasserie De Gilde. Het voormalige Gildenhuis heropende recent na een grootschalige renovatie.

Izegem - Eperon d'Or
Joke Couvreur Izegem - Eperon d'Or

• In Lichtervelde wijdt de heemkring een tentoonstelling aan de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog, jeugdorkesten Ferventis en JEL zorgen voor de nodige animo in de Margarethezaal van scholengroep Sint-Rembert.

• In Gits ontdek je heel wat monumentale kunstwerken en in de monumentale Christus Koningkerk van Sleihage kun je een fototentoonstelling over de bevrijding in 1944 bezoeken.

• In Moorslede ben je welkom in de tuin van Kasteel Koekuit ofwel ‘Chateau du Coucou’. Geniet van het park, de tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel en de concertjes vanop de Roeselaarse muziekkiosk.

Alle details op bienet.be/omd2019/.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.