We drinken minder bier, maar exporteren meer

PRODUCTIE WEST-VLAAMSE BROUWERIJEN TWINTIG PROCENT GESTEGEN IN VIER JAAR

Hoewel de Belgen steeds minder bier drinken, steeg de productie bij onze brouwerijen de voorbije vier jaar met twintig procent. Daarnaast komen er ook steeds meer brouwerijen bij in onze provincie. Uit een onderzoek blijkt dat onze West-Vlaamse biertjes steeds meer de internationale toer op gaan.

België is het bierland bij uitstek en na een zwarte periode zit ook in West-Vlaanderen het aantal brouwerijen opnieuw in de lift en stijgt de bierproductie. "Na een zware terugval van het aantal West-Vlaamse brouwerijen tot amper 19 in 1983 zien we sinds 1994 een voorzichtige heropleving, die zich de voorbije jaren spectaculair doorzet", vertelt Jan-Bart Van In, hoofdredacteur van West-Vlaanderen Werkt, dat samen met Howest het onderzoek voerde. "Momenteel telt West-Vlaanderen weer 28 brouwerijen. Het aandeel in de Belgische brouwproductie is met 529.500 hectoliter ten opzichte van 17.540.500 hectoliter - amper drie procent dus - eerder marginaal, maar we zien wel een stevige stijging in de West-Vlaamse bierproductie. In 2009 vloeide er 438.400 hectoliter bier uit de West-Vlaamse brouwinstallaties. De productie is de voorbije jaren dus met twintig procent gestegen."


Bovendien is een verdere stijging nog perfect mogelijk, want met de bestaande installaties kan onze provincie jaarlijks 960.000 hectoliter bier brouwen.

Consumptie daalt

Het feit dat het West-Vlaamse productievolume zo fel is gestegen, is nog opmerkelijker als je weet dat de consumptie in België aan het dalen is. Alleen de vermaarde trappistenbieren hebben hier niet onder te lijden. "In 1980 bedroeg de bierconsumptie in ons land nog 13 miljoen hectoliter. In 2013 was dat verbruik met 38 procent gedaald tot 8,023 miljoen hectoliter", weet Van In. "De enige verklaring voor die groei van de West-Vlaamse productie is dan ook de stijgende verkoop in het buitenland. Tegenwoordig is 34 procent van de bierproductie bestemd voor export, terwijl dat tien jaar geleden maar 25 procent was. De belangrijkste exportmarkt voor onze biermeesters is Nederland, gevolgd door de VS, Frankrijk en Italië. Ook Japan importeert steeds meer West-Vlaamse bieren."


De exportkampioen in onze provincie is Brouwerij Verhaeghe uit Vichte. "Zij verkopen 65 procent van hun productie over de landsgrens met de VS en Japan als belangrijkste afzetmarkten. Brouwerij Strubbe uit Ichtegem, De Struise Brouwers uit Oostvleteren, Sint-Bernardus uit Watou en de Dolle Brouwers uit Diksmuide slijten ongeveer de helft van hun brouwsels aan het buitenland."

Meer jobs

Meer brouwen betekent niet alleen dat onze West-Vlaamse biertjes steeds steviger op de internationale kaart staan, ook de omzet van de brouwerijen en de werkgelegenheid groeit. De omzet bedroeg in 2013 103 miljoen en het aantal medewerkers groeide tussen 2011 en 2013 van 300 naar 350 arbeiders. Ook de toekomst ziet er rooskleurig uit. De West-Vlaamse brouwerijen investeerden in de periode 2010-2013 samen 35 miljoen euro. Bovendien spreekt geen enkele brouwer over een mogelijke verkoop.


Meer op www.westvlaanderenwerkt.be.