Warmtenet breidt uit van 9 naar 19 km

JAAR WEGENWERKEN IN CENTRUM

Op dit kaartje zie je de bestaande en de nieuwe leidingen van het warmtenet.
Foto RV Op dit kaartje zie je de bestaande en de nieuwe leidingen van het warmtenet.
ROESELARE - Het warmtenet, dat gebouwen verwarmt met restwarmte van de verbrandingsoven, zal uitbreiden van negen naar negentien kilometer ondergrondse leidingen. Daarvoor zullen van augustus tot september 2017 door de stad wegenwerken worden uitgevoerd. Tegen eind 2017 zullen minstens vijftien extra organisaties hun gebouwen verwarmen via het warmtenet.

De eerste aanzet voor een warmtenet in Roeselare werd al in 1986 gegeven. Dertig jaar later is Roeselare nog altijd een van de voortrekkers van deze 'duurzame centrale verwarming voor de stad'. De stad gaat het net nu zelfs uitbreiden met tien extra kilometer. "Op vlak van warmtenetten zijn we een voorbeeld voor Vlaanderen", stelt klimaatschepen Michèle Hostekint (sp.a). "Dankzij deze uitbreiding gaan we straks 2,6 miljoen liter stookolie - goed vijf Olympische zwembaden vol - extra besparen en 5.800 ton CO2 - de hoeveelheid CO2 die een bos ter grootte van twintig keer het Sterrebos jaarlijks opneemt - minder uitstoten."

Drie vertakkingen

Het warmtenet krijgt drie vertakkingen, goed voor een investering van vier miljoen euro. De noordelijke uitbreiding, een realisatie van Eandis, zal Sint-Idesbald en de nieuwe woonwijk van duizend woningen in de Gitsestraat en Honzebroekstraat verwarmen. "Een tweede vertakking gaat richting Schiervelde", weet directeur Koen Van Overberghe van Mirom. "Daar zullen de expo, het nieuwe zwembad en het sportcomplex binnenkort bediend worden met restwarmte. De oostelijke vertakking trekt dan weer richting Ronde Kom. Dit wordt een nieuwe hoofdader door het centrum waarop onder andere VMS, Burgerschool, de tweehonderd nieuwe woningen van Het Laere in de Kattenstraat, Campus Tant van MSKA, campus Brugsesteenweg van AZ Delta, het OCMW en rusthuizen Ter Berken en De Waterdam zullen aansluiten. Na deze uitbreiding is er trouwens nog capaciteit om het warmtenet in de toekomst verder uit te breiden."

Wegenwerken

Tien kilometer extra warmtenet betekent ook tien kilometer wegenwerken door de stad, die de voorbije jaren al met heel wat werven geconfronteerd werd. De eerste werken situeren zich in de Noordstraat, tussen de Adriaen Willaertstraat- en de Sint-Amandstraat. Hier wordt gewerkt van 8 tot 19 augustus. Er zal geen verkeer mogelijk zijn.


Tot slot lanceert Henk Kindt, voorzitter van Mirom, nog een oproep. "Ook veel bedrijven hebben restwarmte en dat biedt heel wat potentieel. Misschien moeten zij ook eens nadenken over warmterecuperatie. Met Mirom willen we onze expertise ter beschikking stellen." Meer info op www.warmtenetroeselare.be.