Vrouw (39) overleeft aanrijding met trein

Treinreiziger haalt slachtoffer uit verhakkelde auto

Adnan Elkoudsi (34) uit Koksijde haalde het slachtoffer uit haar verhakkelde wagen.
Hans Verbeke Adnan Elkoudsi (34) uit Koksijde haalde het slachtoffer uit haar verhakkelde wagen.
Een 39-jarige vrouw die uit het leven wilde stappen, is gisteren net voor de middag in haar auto gegrepen door een trein. Hoewel het voertuig verhakkeld is, heeft ze de aanrijding overleefd. "Ze was zelfs bij bewustzijn toen ik haar uit het wrak haalde", zegt treinreiziger Adnan Elkoudsi (34) uit Koksijd, die de vrouw te hulp kwam.

Een treinbestuurder die net vertrokken was uit het station van Roeselare en in de richting van Kortrijk reed, schrok toen hij gisteren om kwart voor twaalf aan de overweg van de Guido Gezellelaan in Rumbeke een wagen dwars over de sporen zag staan. De machinist gooide alle remmen dicht maar een ongeval was onvermijdelijk.


Het treinstel greep de rode Citroën in de linkerflank. Het voertuig werd zo'n 150 meter meegesleurd en kwam tot stilstand tegen een paal van de spoorinfrastructuur. Op de trein zat een tachtigtal reizigers. Eén van hen, Adnan Elkoudsi (34) uit Koksijde, kwam de vrouw te hulp.

De wagen van de vrouw werd 150 meter meegesleurd door de trein en strandde tegen een paal. Als bij wonder overleefde de vrouwelijke chauffeur de verschrikkelijke klap.
Hans Verbeke De wagen van de vrouw werd 150 meter meegesleurd door de trein en strandde tegen een paal. Als bij wonder overleefde de vrouwelijke chauffeur de verschrikkelijke klap.

Niet in levensgevaar

"Toen de trein tot stilstand gekomen was, heb ik de deuren geopend", vertelt de man.


"Ik ben naar het wrak gelopen. Daar kwam rook uit. Ik dacht dat de wagen in brand zou vliegen. Aan het stuur zat een vrouw, helemaal versuft, maar wel nog bij bewustzijn. Het leek alsof ze gekneld zat, maar ik slaagde er toch in om haar uit het wrak te halen. Ze sprak Nederlands maar ik heb niet veel begrepen van wat ze zei", klinkt het bij de man van Marokkaanse origine. "Kort nadien waren de hulpdiensten er."


Het slachtoffer, dat volgens het parket niet in levensgevaar verkeert, werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

Een gestrande treinreiziger wordt uit de trein geholpen.
Hans Verbeke Een gestrande treinreiziger wordt uit de trein geholpen.

Vervangbussen

De tachtig gestrande reizigers konden na drie kwartier overstappen op een bus van De Lijn die hen naar een volgend station bracht.


"Omdat door het ongeval het treinverkeer tussen Kortrijk en Lichtervelde onmogelijk was, legden we snel vervangbussen in", zegt Frédéric Petit, woordvoerder van spoorwegbeheerder Infrabel. "Een dik uur na de klap konden we gelukkig alweer één spoor openstellen voor het treinverkeer. Er waren wel nog geruime tijd vertragingen op de lijn en de vervangbussen zijn blijven rijden." Toen de duisternis gisteren viel, werd de verhakkelde personenwagen getakeld.