VOC Opstap bekampt eenzaamheid met buurtregie

Eenzaamheid is probleem nummer één in de wijk Damberdshof/Hof van't Henneken. Dat blijkt uit een bevraging van Vrijetijdsondersteuningscentrum Opstap. Om dit te verhelpen zetten ze samen met omwonenden en partners uit de omgeving een buurtregie op.

"Het is pijnlijk om als vrijetijdsondersteuningscentrum te moeten constateren dat in onze eigen omgeving eenzaamheid een groot probleem is", zegt Stijn Cottenier van VOC Opstap. "Hoewel we straks verhuizen richting Stationsplein willen we ons engageren om de buurt hier te ondersteunen. Dit als trekker van een buurtregie."


Dinsdagavond zat Stijn voor het eerst samen met een delegatie van de buurt. Daar bleek dat er naast eenzaamheid nog wel een reeks andere knelpunten zijn. De bewoners klagen over onder meer een onveiligheidsgevoel 's avonds, overlast van feestneuzen die via hun straat naar het centrum gaan, te weinig groen, een gebrek aan aangename pleintjes om mekaar te ontmoeten, een taalbarrière met de nieuwkomers. Ook het vertrek van VOC Opstap baart hen zorgen want daarmee verliezen ze ook Den Engel, een indoor ontmoetingsruimte. Maar tegelijkertijd broeien er ook heel wat ideeën om de buurt aangenamer te maken. Ze dromen van een buurtrommelmarkt, een moestuin op het petanqueplein, een ontmoetingsplek in het vroegere lokaal van de Komaf, een straatbarbecue,...


"Maar de ervaring leert dat we best starten met kleine initiatieven", aldus Stijn. "Op die manier kunnen we ook anderen overtuigen. Dinsdagavond werd er onmiddellijk een Facebookgroep 'TOFvantinneke #VANRSL' aangemaakt en men gaat voluit voor vergroening door mee te stappen in het tegeltuinproject van de Veldstraat. (CDR)