Vluchteling opgepakt op verdenking van IS-sympathieën

De vluchteling werd opgepakt in de A. Rodenbachlaan.
Foto Christophe Maertens De vluchteling werd opgepakt in de A. Rodenbachlaan.
De vluchteling die maandagochtend in Roeselare werd opgepakt in het kader van een onderzoek naar IS-sympathisanten, werd na verhoor weer vrijgelaten. "Het is ver gekomen dat ze hier al zo'n mannen vinden", aldus een buurman.

Maandag in de vroege ochtend pakte de federale politie een Iraakse vluchteling op in een pand langs de Albrecht Rodenbachstraat in Roeselare. Ook in Charleroi werd een inval gedaan en daar werden drie vluchtelingen meegenomen. Het ging om mensen die ervan werden verdacht banden te hebben met de terreurgroep IS. Ze zouden vanuit Monsul en Bagdad naar ons land zijn gekomen en opgevangen in verschillende asielcentra in ons land. Vandaaruit zouden ze zijn opgevangen door een vrouw uit Charleroi, die blijkbaar contact had met een islamitisch centrum in Verviers. De politie kreeg de vrouw in de gaten toen ze regelmatig een gevangene bezocht in de gevangenis van Jamioulx. De speurders vonden het vreemd dat de vrouw de verschillende mannen allemaal bleek te kennen. Maandag viel de politie binnen op plaatsen in Charleroi en in Roeselare. Er werden vier vluchtelingen opgepakt, waarvan één in de Albrecht Rodenbachstraat in Roeselare. Ze werden na verhoor allen vrijgelaten, zonder in verdenking te worden gesteld.


"Het is ver gekomen dat men hier in de straat al dergelijke mensen oppakt", klinkt het bij een bewoner, die liever anoniem blijft. "Er wonen hier wel meer vreemdelingen in de straat. Bang ben ik niet, want een aanslag zal er hier wel niet worden gepleegd."


(CMW)