Vlaams Belang stelt aanwezigheid cannabisshop De Farmerie in Ooststraat in vraag: “Zolang wat men doet binnen het kader van de wet valt, kan je er weinig aan doen”

Floris Verschuere en Florence Peel runnen sinds eind januari De Farmerie in de Ooststraat.
Joke Couvreur Floris Verschuere en Florence Peel runnen sinds eind januari De Farmerie in de Ooststraat.

Oppositiepartij Vlaams Belang zet vraagtekens bij de aanwezigheid van cannabisshop De Farmerie in de Ooststraat. “Waarom per se in onze stad? En waarom pal in het winkelcentrum?”, vraagt raadslid Filip Deforche zich af. “Het is een feit dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de FOD Volksgezondheid samen met de politiezone Riho een scherpe controle hebben uitgevoerd en daarbij verschillende inbreuken vaststelden. Welke mogelijke gevolgen trekt de stad uit deze zaak? Is het aangewezen om dergelijke winkels, waar maatschappelijk géén draagvlak voor bestaat, toe te laten in ons winkelcentrum? Is er al zicht op het verdere verloop van de procedure? Waar staan we vandaag? Zijn er naast de medicinale drugs bijvoorbeeld ook gewone drugs aangetroffen?” 

Grijze zone

Burgemeester Kris Declercq laat weten dat er een dergelijke cannabidiolwinkel, waar er minder dan 0,2% THC in de producten zit, juridisch in een grijze zone zit. “We hebben zelf weinig instrumenten in die kwestie. Men moet niet aangeven zo’n winkel te openen en toen ik het nieuws vernam, heb ik direct contact opgenomen met de politie om uit te zoeken of dit legaal was. Ik contacteerde ook belendende steden met zo’n handelszaken en de VVSG heeft ons aangeraden het parket en de politie te contacteren. Dat heeft geleid tot de bewuste actie. Over concrete vaststellingen heb ik geen info en zolang er geen advies is van de politie, zitten we wat geblokkeerd. We volgen alles nauw op, maar zolang wat men doet binnen het kader van de wet valt, kan je er weinig aan doen.” 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.