VIDEO: Brand breekt uit op eerste verdieping: ex-baron (52) van Krottegem zwaargewond na sprong uit raam

Mensen snellen toe om de vallende man op te vangen.
Hans Verbeke Mensen snellen toe om de vallende man op te vangen.
In Roeselare is gisteravond een man zwaargewond geraakt toen hij vanop de eerste verdieping naar beneden sprong, nadat er brand was uitgebroken in zijn woning. Volksfiguur Filip Maekelberg (52) sprong net voor enkele jongemannen met een deken kwamen aanrennen, met de bedoeling hem daarin op te vangen. De brand verwoestte de hele bovenverdieping.

Opgepast: beelden niet voor gevoelige kijkers

De hevige brand brak uit rond half vijf op de hoek van de Ardooisesteenweg met de Spinnersstraat. Ayub Patsagov, een man van 21 die al tien jaar in Roeselare woont, was er als één van de eersten bij, samen met drie vrienden. “We zochten een parkeerplaats en kwamen plots op de brand uit”, vertelt Ayub. “De rookontwikkeling was enorm. In het raam op de eerste verdieping stond een man. Ik besefte dat hij geen andere keuze had dan te springen. Vliegensvlug zijn we naar een ander huis gelopen, waar we snel een deken vroegen. Maar geen twee seconden voor we ter plaatse waren met het deken, sprong de man. Hij durfde allicht niet meer te wachten.”

De rookontwikkeling was enorm. In het raam op de eerste verdieping stond een man. Ik besefte dat hij geen andere keuze had dan te springen. Vliegensvlug zijn we naar een ander huis gelopen, waar we snel een deken vroegen. Maar geen twee seconden voor we ter plaatse waren met het deken, sprong de man. Hij durfde allicht niet meer te wachten

Ayub Patsagov

Op verkeersbord geklommen

Slachtoffer Filip Maekelberg, een volksfiguur die in 2013 nog verkozen werd tot vijfde Baron van Krottegem, kwam hard op het voetpad neer. “Hij was nog bij bewustzijn maar wel versuft”, zegt Ayub. “We vroegen hem of er nog iemand binnen was maar er kwam geen antwoord. Daarom ben ik op een verkeersbord geklommen, zodat ik net bij één van de ramen kon. Er reageerde niemand toen ik naar binnen riep en de rook joeg mij weer naar beneden. Daarop heb ik de voordeur van het pand ingetrapt om naar binnen te gaan.”

Ayub Patsagov (21) probeerde met zijn vrienden het slachtoffer op te vangen bij z'n sprong, maar kwam net te laat.
Hans Verbeke Ayub Patsagov (21) probeerde met zijn vrienden het slachtoffer op te vangen bij z'n sprong, maar kwam net te laat.

Veel te gevaarlijk

Nauwelijks was Ayub het pand binnengedrongen of hij hoorde achter zich een stem. Het was die van vrijwillig brandweerman Loïc Renier uit Roeselare, die toevallig passeerde op zijn bromfiets. “Ik zag iemand in het pand en riep dat ik brandweerman was”, vertelt Loïc. “Eerst hebben we samen luidkeels geroepen naar potentiële andere slachtoffers maar er kwam geen reactie. Daarop zijn we naar boven gegaan. Maar de rook sloeg ons in het gezicht. Omdat het niet slim is risico’s te nemen in zo’n omstandigheden, heb ik Ayub gezegd dat we snel weer naar buiten moesten.”

Vrijwillig brandweerman Loïc Renier, die toevallig in de buurt was, rende ook de woning binnen.
Hans Verbeke Vrijwillig brandweerman Loïc Renier, die toevallig in de buurt was, rende ook de woning binnen.

UZ Gent

Filip Maekelberg kreeg ter plaatse de dringendste zorgen toegediend en werd vervolgens naar het AZ Delta overgebracht. Van daaruit ging het al snel naar het UZ Gent. Een andere man van 47, die te veel rook had ingeademd, moest ook mee met de ziekenwagen. Bij de brand ging de studio van Filip Maekelberg helemaal verloren. De wooneenheid beneden liep waterschade op. Men vermoedt dat de brand in de keuken is ontstaan. Onderzoek door een deskundige moet daar uitsluitsel over geven.

De brand richtte zware schade aan op de bovenverdieping van de woning op de hoek van de Ardooisesteenweg met de Spinnersstraat.
Hans Verbeke De brand richtte zware schade aan op de bovenverdieping van de woning op de hoek van de Ardooisesteenweg met de Spinnersstraat.
De brand richtte zware schade aan op de bovenverdieping van de woning op de hoek van de Ardooisesteenweg met de Spinnersstraat.
Hans Verbeke De brand richtte zware schade aan op de bovenverdieping van de woning op de hoek van de Ardooisesteenweg met de Spinnersstraat.
De brand richtte zware schade aan op de bovenverdieping van de woning op de hoek van de Ardooisesteenweg met de Spinnersstraat.
Hans Verbeke De brand richtte zware schade aan op de bovenverdieping van de woning op de hoek van de Ardooisesteenweg met de Spinnersstraat.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maren Leben

  Proficiat aan de mannen die geholpen hebben! Jullie zijn helden.

 • Jonas Buyle

  Amai als niet brandweerman in zo een brand stappen, heel dapper maar ongelooflijk gevaarlijk, als brandweerman ook natuurlijk.

 • Erik Van Bever

  Een triestige afsluiter van het weekend, 2 brandweermannen gestorven en nu dit pfff... Veel sterkte aan de familie en vrienden van de slachtoffers.

 • Mario Adams

  Denk niet dat dat versleten babydekentje veel zou geholpen hebben. De mannen die er stonden hadden wel zijn val kunnen breken, maar tja het gebeurt allemaal zo snel.