Verken Roeselare met gps-spel en leer hoe je van de wereld een betere plek kan maken

De initiatiefnemers en vrijwilligers van Missie 2030 testten als eersten het GPS-spel uit.
Joke Couvreur De initiatiefnemers en vrijwilligers van Missie 2030 testten als eersten het GPS-spel uit.
Roeselare op een alternatieve manier ontdekken? Het kan voortaan via het gps-spel ‘Missie 2030’ van Iedereen Mondiaal. Rode draad doorheen het spel zijn de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) die van de wereld een betere plek moeten maken. Het stadsbestuur implementeerde deze zelf al in haar beleidsplan en wil nu ook de burgers op een speelse manier warm maken om er werk van te maken.

Geen honger, geen armoede, kwaliteitsonderwijs en gendergelijkheid: het zijn maar enkele van de 17 mondiale doelen die in 2015 door de VN in het leven werden geroepen om van de wereld een betere plek te maken. “Voor de eerste keer hebben wij die 17 SDG’s meegenomen bij de opmaak van het beleidsplan van de stad”, vertelt burgemeester Kris Declercq (CD&V). “Maar we willen ook de burgers in contact brengen met die thema’s.”

Een voorbeeld van een opdracht van Missie 2030.
Joke Couvreur Een voorbeeld van een opdracht van Missie 2030.

De stad ging in zee met de Provincie West-Vlaanderen en 11.11.11, die in het kader van het project Iedereen Mondiaal het gps-spel Missie 2030 uitwerkten. Dat spel bestaat al in Kortrijk, Oostende en Brugge en nu volgt Roeselare. Missie 2030 vertaalt de mondiale context naar een lokaal verhaal. Maar hoe werkt het spel concreet? Je kan het spelen met een groep van tussen 8 en 30 personen. Het spel duurt maximum 2,5 uur en kost 50 euro voor de hele groep. 

Vragen

De start ligt aan KOERS. Museum van de Wielersport aan het Polenplein waar een spelbegeleider, een vrijwilliger van de Noord-Zuidraad, je opwacht. Hij of zij brengt ook tablets mee. “De spelbegeleider geeft bij de start eerst wat uitleg over de SDG’s en wat je als individu kan doen”, licht Emmelie Boutens Missie 2030 toe. “Vervolgens wordt het spel opgestart. De tablet wijst je de weg. Op elke plek krijg je een vraag voorgeschoteld. Soms zit het antwoord verstopt in de omgeving, soms vergt hij wat denkwerk. Om extra punten te verzamelen, kan je als deelnemer er ook voor kiezen om ‘open missies’ te doen. Dat zijn opdrachten zoals het zoeken van een AED-toestel, een passant erover vertellen en dan ook met die persoon op de foto gaan. Daarnaast kom je ook andere groepjes tegen die Missie 2030 spelen. Hen kan je uitdagen om extra punten te sprokkelen. In totaal telt het spel 23 locaties. Je loopt langs bij Arhus, in Elim, het Mannahuis, de Lokaalmarkt en beleeft heel wat. Zo zit de kans erin dat je onderweg ergens op een dak bent gekropen om zonnepanelen te zoeken. Via Missie 2030 leert zelfs de Roeselarenaar bij over zijn stad en komt hij op veel verborgen plekjes waar je anders gewoon aan voorbijgaat.

Voor meer info en het boeken van het spel: www.iedereenmondiaal.be en info@iedereenmondiaal.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.