Veiligheid prioritair op Natourcriterium

20 POLITIEMENSEN ¿ SPOTTERS IN MENIGTE ¿ MOGELIJKE FOUILLERING TASSEN ¿ CAMERA'S

Vorig jaar verdrong een massa volk zich in Roeselare om Chris Froome aan het werk te zien.
VDB Vorig jaar verdrong een massa volk zich in Roeselare om Chris Froome aan het werk te zien.
ROESELARE - In tijden van terreurdreiging laat de vzw Roeselare Koerst vandaag niets aan het toeval over tijdens de zevende editie van het Dovy Natourcriterium Roeselare. 20 politieagenten, spotters die het publiek monitoren, eventuele fouilleringen van zakken en tassen, camerabewaking, ... moeten de veiligheid van de renners en bezoekers garanderen. "We willen de mensen geen schrik aanjagen, maar ervoor zorgen dat men op een veilige manier van het sportief gebeuren kan genieten", aldus Björn Leenknegt van vzw Roeselare Koerst.

Aalst leek gisteren wel een belegerde stad voor het allereerste Belgische Natourcriterium. Om de 50 meter dook een agent op langs het parcours, een helikopter stond standby, alle tenten werden gecheckt met honden en een gespecialiseerd team, ... Gezien de terreurdreiging wordt vandaag ook in Roeselare, naar aanleiding van het Dovy Natourcriterium, extra aandacht besteed aan de veiligheid. Maar de Rodenbachstad wordt hiervoor niet getransformeerd tot een oninneembare burcht.


"De veiligheid in het kader van terreur is voor ons zeker heel belangrijk. Maar we kiezen er voor om dit niet zo ostentatief op het terrein te doen", vertelt Björn Leenknegt.

Overlegmomenten

De voorbije weken en maanden, en zelfs gisteren en vandaag nog, waren er verschillende overlegmomenten met de veiligheidsdiensten. Niet vreemd als je weet dat het Natourcriterium de voorbije jaren vlotjes 25.000 à 30.000 bezoekers lokte en er Tourhelden als Majka, Van Avermaet, Matthews en De Gendt aan de start verschijnen.

Filteren

"We hebben een pakket maatregelen klaar waar we bewust niet echt veel over gecommuniceerd hebben. We kozen er daarentegen voor om alles in stilte en sereniteit voor te bereiden", gaat Leenknegt verder. "We kiezen dan ook niet voor helikopters die boven de stad cirkelen, maar doen wel het nodige om eventuele mensen met kwade bedoelingen te filteren en ervoor te zorgen dat de mensen met een veilig gevoel het Natourcriterium kunnen bijwonen. Het is onhaalbaar om werkelijk iedereen die naar het Natourcriterium komt te controleren en te fouilleren, maar er zullen continu spotters tussen de massa aanwezig zijn die het publiek monitoren om er eventueel verdachte personen uit te pikken. Aan de VIP-tent, waar maar één toegang is, zal er nog gerichter gewerkt worden. Via camera's in het centrum wordt ook een oogje in het zeil gehouden en er zal een iets hogere politieaanwezigheid zijn dan normaal. In totaal zullen 20 agenten op het terrein aanwezig zijn en centraal op het parcours wordt ook een controlepost ingericht met aanwezigheid van alle mogelijke secties."


Het zevende Dovy Natourcriterium wordt vandaag om 16 uur afgetrapt met een nieuwelingenrit. Het startschot van het eigenlijke criterium weerklinkt omstreeks 19 uur aan het De Coninckplein. De inkom is gratis. Meer op www.natourroeselare.be.