Vechtersbaas die autistische jongen in elkaar slaat is van school gestuurd

Een screenshot uit het vechtfilmpje.
RV Een screenshot uit het vechtfilmpje.
De directie en de klassenraad van Buso OC Sint-Idesbald in Roeselare hebben na een viraal vechtfilmpje tussen twee leerlingen beslist de dader van school te sturen. Eerder hadden ze de jongen als tijdelijke maatregel al preventief geschorst. “Om het veiligheidsgevoel in de school te herstellen, leek het ons beter hem definitief weg te sturen”, aldus directeur Gerrit Demolder. De zus van Tyvano V. roept intussen andere slachtoffers op om ook klacht in te dienen. “Dit moet echt stoppen”, klinkt het.

Na schooltijd richtten drie daders woensdagmiddag hun pijlen op een 14-jarige uit Izegem. Ze namen zijn gsm af en lokten hem mee naar een verlaten steegje dat naar enkele garageboxen aan de achterkant van het Parkhotel in de stationsbuurt loopt. Volgde hij hen niet, dan zou hij zijn gsm niet meer terugkrijgen. Aan de garageboxen kreeg hij echter tal van slagen en schoppen te verduren. Eén van de drie daders was een klas- en leeftijdsgenoot van het slachtoffer.

Als preventieve maatregel besliste de klassenraad nu om de 14-jarige dader tijdelijk te schorsen. Het slachtoffer en zijn ouders worden van elke stap op de hoogte gehouden. “De school heeft een duidelijk anti-pestbeleid waar preventie en herstel centraal staan”, aldus nog directeur Demolder.

“Pijn aan de maag”
“Het gaat redelijk met mijn broer”, vertelt de jongedame twee dagen na de zware feiten. “Gezien de omstandigheden kon het erger geweest zijn. Hij heeft wel nog pijn aan de maag en de ribben.”

De tiener, die licht autistisch is, vertelde eergisteren in shock wat hem overkomen was. “’s Avonds doken dan ook nog eens die beelden op”, gaat de zus verder. “Via privéberichten kregen we te horen dat zoiets al vaker gebeurd was. De daders vallen hun slachtoffers aan om hun kunstjes in de vechtsport te tonen en zo likes op Instagram te scoren.”

“Het is ook niet de eerste keer dat mijn broer aangevallen wordt. Hij is al eens anderhalve maand thuisgebleven omdat er problemen waren op school.”

Nieuwe dreigementen
De jongen durft voorlopig niet meer naar school, uit angst om opnieuw slaag te krijgen en bedreigd te worden. “Op dat vlak zijn we blij dat het gefilmd geweest is, hopelijk zullen andere slachtoffers nu ook durven klacht neer te leggen. Dit moet echt stoppen.”

“We hebben zelf ook nog een tweede klacht ingediend omdat er dreigementen kwamen. Zo zouden ze met meerdere mannen gewapend aan zijn deur opduiken.”