VDL Bus bouwt nieuwe vestiging op bedrijvenpark

AANKOOP SITE VAN BIJNA ACHT HECTARE ROND

Peter Wouters in de fabriek van VDL Bus Roeselare.
Foto repro Couvreur Peter Wouters in de fabriek van VDL Bus Roeselare.
VDL Bus Roeselare verruilt haar huidige site in het centrum van Beveren voor een nieuwe vestiging op het bedrijvenpark Beveren- Krommebeek. Geruchten circuleerden al langer, en het nieuws wordt nu bevestigd door een beslissing tot aankoop van de site op de hoek van de Rijksweg (R32) en de Beversesteenweg.

Opluchting voor de quasi 600 personeelsleden van VDL Bus Roeselare. Al jaren doen er verhalen de ronde dat de busbouwer plannen maakte om de huidige site tussen de School-, Vloed-, Henri Jonckheerestraat en de Beversesteenweg te verlaten. Maar waarheen was tot nu toe onduidelijk. Het personeel mag echter op beide oren slapen want VDL Bus Roeselare blijft in Beveren, waar al in 1881 de kiem voor het bedrijf gelegd werd door Henri Jonckheere en z'n koetsenatelier.

Elektrische bussen

VDL Bus Roeselare heeft een akkoord voor aankoop met de West-Vlaamse Intercommunale (WVI), die in samenspraak met Stad Roeselare 75 hectare nieuwe bedrijventerreinen rond ontwikkelt, voor een perceel van bijna acht hectare op het bedrijvenpark Beveren-Krommebeek. Op de hoek van de Rijksweg en de Beversesteenweg plannen ze een nieuwe vestiging. "Verhuizen is noodzakelijk zegt Peter Wouters, directeur van VDL Bus Roeselare. "Onze huidige fabriek is niet alleen verouderd, om als busbouwer te kunnen overleven in West-Europa focusten we ons de voorbije jaren ook volledig op elektrische bussen. Maar het blijft hierbij heel belangrijk dat we efficiënt kunnen werken en daarom is een nieuwe vestiging nodig. Momenteel zijn we volop bezig met de opmaak van de plannen voor een efficiënte, CO-neutrale fabriek. Een concrete timing voor de bouw is er nog niet. De komende periode gaan we ook nadenken over de huidige site. We hebben niet de intentie om als projectontwikkelaar op te treden, maar onze huidige stek die ook quasi acht hectare groot is, moet straks ook een nieuwe bestemming krijgen."

Nieuw industrieterrein

VDL Bus Roeselare is onderdeel van de Nederlandse VDL Groep. "Het was een optie om te verhuizen richting Nederland", aldus Wouters. "Maar hier in Roeselare beschikken we over heel veel expertise bij ons personeel. Die is van bijzonder grote waarde. Toen duidelijk werd dat er vlak bij onze huidige site een nieuw industrieterrein ontwikkeld zou worden, was de knoop snel doorgehakt."


Zowel Stad Roeselare als de WVI zijn in de wolken met het jawoord van VDL Bus Roeselare. "We zijn bijzonder verheugd met de beslissing tot aankoop van de site en de bevestiging van de plannen van het Nederlandse concern VDL Groep voor de bouw van een toonaangevende 'fabriek voor de toekomst' waar elektrische bussen zullen worden geproduceerd", zegt burgemeester Kris Declercq (CD&V). "Zo wordt het behoud van de werkgelegenheid op lange termijn gegarandeerd. Tegelijk is de aankoop een bevestiging van het belang van de toekomstgerichte maakindustrie in de regio."