Van oud naar nieuw in verlaten fabriekspand

VZW VORMT PRODUCTIEHAL FAILLIET BEDRIJF OM TOT FUIFZAAL

Jonah Muylle in het fabriekspand, waar hij ook een gezellige living heeft ingericht.
Couvreur Jonah Muylle in het fabriekspand, waar hij ook een gezellige living heeft ingericht.
Ooit al het nieuwe jaar ingezet in een verlaten fabriekspand? Het kan dankzij de Ardooise vzw De Schaduw die de kantoren en een productiehal van het failliete metaalbedrijf Parts & Components (P&C) aan de Rotsestraat omvormt tot gezellige livings, die je met groepjes vanaf acht personen kan afhuren, een funky eetzaal voor kleinere gezelschappen en een fuifzaal waar 2018 smakelijk en feestelijk ingezet wordt.

Met het all-in concept Point Final wuifde vzw De Schaduw 13 jaar onafgebroken het jaar uit. Tot overmatig drankgebruik en bijhorende schermutselingen eind 2015 de sfeer verziekten. "Vorig jaar vierde ik voor het eerst in jaren oudejaar met vrienden en familie", zegt hij. "Ik wou dat blijven doen, maar het kriebelde te veel. De P&C-site kregen we ter beschikking voor het sociaal artistiek theaterproject Dogville en is de perfecte locatie voor een oudejaarsevent onder de noemer Sloop."


Momenteel wordt één van de leegstaande fabrieksgebouwen een thuisgevoel aangemeten. "Wie bij ons komt feesten hoeft zich geen zorgen te maken over de perfect gedekte tafel of de onoverkomelijke opkuis achteraf. 18 kantoren en vergaderzaaltjes worden ingericht tot gezellige livings, inclusief houten vloer, zetels, kamerplaten, lichtarmaturen enz. In totaal 200 personen kunnen er genieten van een culinaire feestmaaltijd door traiteur Ma Kwizien. Groepen vanaf 8 personen kunnen hun eigen living afhuren, kleinere gezelschappen kunnen terecht in onze eetzaal. Wij zorgen ook voor drank, de bediening en de afwas. Vanaf 23 uur bouwen we vervolgens een gezamenlijk feestje in de productiehal. Daar zijn ook mensen welkom die elders eten."

Nieuwjaarsdrink

Op vrijdag 12 januari biedt BROCAP, eigenaar en ontwikkelaar van de site, aan alle buurtbewoners en geïnteresseerden een nieuwjaarsdrink aan vanaf 19 uur. "We zullen er niet alleen een toast uitbrengen op het nieuwe jaar, maar ook de ontwikkelingsplannen voorstellen en toelichten wat er allemaal in 2018 staat te gebeuren met dit voormalig industriegebied", zegt Kristof De Smet, managing director van Brocap. "Onze plannen zijn ambitieus maar vooral kwalitatief en maatschappelijk verantwoord." Over de concrete herinvulling houdt men voorlopig de lippen stijf op elkaar maar het zou een mix van KMO- en groene woonzone worden. Ook zou het gebouw van de eindejaarsfestiviteiten als enige overeind blijven.


Tickets voor Sloop kosten 125 euro per persoon voor het totaalgebeuren. Wie enkel wil feesten, is welkom vanaf 23 uur en betaalt 30 euro (inclusief drankkaart en fingerfood). Meer info kan je verkrijgen via deschaduw-hetsacrament.be.