Uniek geschenk voor 80-jarige componist

ZOON EERT VADER MET MUZIKALE FAMILIEVOORSTELLING

Componist Willy Soenen (midden), die dit jaar 80 wordt, met schepen Dirk Lievens en zijn zoon Henk Soenen.
Foto Joke Couvreur Componist Willy Soenen (midden), die dit jaar 80 wordt, met schepen Dirk Lievens en zijn zoon Henk Soenen.
Voor de tachtigste verjaardag van de Roeselaarse componist Willy Soenen pakt zoon Henk op 26 november uit met een wel erg speciaal geschenk. Henk herwerkte 'Peer Gynt', een drie uur durende musical die Willy destijds componeerde, tot de muzikale familievoorstelling 'Peer!', bij wijze van hulde aan zijn vader.

Willy Soenen is niet van de minste. Cultuurschepen Dirk Lievens (CD&V) spreekt zelfs onomwonden van een Roeselaarse held.


"Willy staat op en begint te schrijven. Geen woorden, maar muziek. Hij componeerde meer dan honderd werken in de meest uiteenlopende genres en werkt nog steeds dagelijks aan opdrachten in binnen-en buitenland. Bovendien gaf hij de muziekmicrobe door aan zijn kinderen Henk en Geert."

Peer!

Zoon Geert is een begenadigd dirigent, terwijl Henk een groot talent is met de klarinet en ook dirigeert. Henk wou iets doen rond de 80ste verjaardag van Willy.


"Ik speelde al langer met het idee om een musical te herwerken en ging met vader rond de tafel zitten", legt hij uit. "We kozen uiteindelijk voor Peer Gynt, een avondvullend stuk van Ibsen, dat in 2009 al eens in De Spil werd gebracht op muziek van vader."

Jonge flierefluiter

Het verhaal gaat over een jonge flierefluiter die zijn zieke moeder en zijn liefje thuis achterlaat om dolle avonturen te gaan beleven. Op het einde komt hij terug en aan het sterfbed van zijn moeder blijkt dat het liefje jarenlang voor zijn moeder heeft gezorgd en al die tijd op Peer is blijven wachten. De Roeselaarse componist blijkt een voorliefde te hebben voor het stuk.


"Wat me er vooral in aanspreekt is de dramatische ode aan de trouw en aan de liefde", zegt Willy. "Steevast probeer ik menselijke warmte in mijn werk te brengen en bij Peer Gynt is dat niet anders. Voor mij is muziek emotie, geen wiskunde."

Met Kurt Defrancq

Henk schrapte flink in de oorspronkelijke musical.


"De koorstukken gingen eruit en ook de bezetting werd teruggeschroefd. Mijn neef Kurt Defrancq (tegelijk petekind van Willy - red.) wordt de verteller, op tekst van Kurt Gelaude. Enerzijds wordt het een huldeconcert, maar anderzijds houden we met deze bewerking bewust de drempel laag zodat iedereen kan komen genieten. Van zeven tot zevenzeventig jaar. Of beter nog: tot tachtig jaar", glimlacht de zoon van de jarige.

26 november

De voorstelling 'Peer!', met steun van het stadsbestuur en vzw Toon, vindt op 26 november om 19 uur plaats in de Kleine Stooringhe in de Blinde Rodenbachstraat 23 in Rumbeke. Een kaartje kost 5 of 8 euro en kan gereserveerd worden op www.toonvzw.be/peer.