Uitbaters Bistro De Witte Merel schrijven nieuw verhaal met eigen restaurant

Jolien Olivier en Sam Swaenepoel laten Bistro De Witte Merel straks achter zich en openen in december een gloednieuwe zaak langs de Diksmuidesteenweg.
Sam Vanacker Jolien Olivier en Sam Swaenepoel laten Bistro De Witte Merel straks achter zich en openen in december een gloednieuwe zaak langs de Diksmuidesteenweg.
Sam Swaenepoel en Jolien Olivier van restaurant De Witte Merel openen eind dit jaar een nieuw restaurant langs de Diksmuidsesteenweg. Daarmee gaat voor het hardwerkende horecakoppel een jarenlange droom in vervulling. “Vier jaar geleden zijn we van nul gestart. Dat we zover gekomen zijn, geeft enorm veel voldoening.”

Jolien (27) en Sam (32) leerden elkaar zes jaar geleden kennen in de keuken van sterrenrestaurant Saint-Nicolas in Elverdinge. Jolien is afkomstig van Poelkapelle, Sam van Hooglede. “Toen we samen in Elverdinge werkten, dachten we al na over een eigen zaak”, vertelt Jolien. “In 2014 kreeg Sam de kans om te starten in de keuken van De Karmeliet, maar op dat moment kwam ook Bistro De Witte Merel toevallig op ons pad. De zaak stond leeg en de eigenaar zocht nieuwe uitbaters. Het restaurant was al ingericht, waardoor de investering relatief haalbaar was.”

Al onze spaarcenten hebben we destijds in De Witte Merel gestopt. Er stond nog amper 250 euro op onze rekening. Een plan B was er niet.

Jolien

Geen plan B

De middelen van het jonge koppel waren echter erg beperkt. “De Witte Merel bood een kans, maar het was tegelijk ook een enorm risico. En bij een bank aankloppen voor het opstarten van een horecazaak is niet evident. Al onze spaarcenten hebben we erin gestopt. Er stond nog amper 250 euro op onze rekening in onze eerste maand. Wij zijn met niets begonnen. Een plan B hadden we dus niet.”

Maar die durf loonde. Ondanks het feit dat het gebouw zes maanden leeg gestaan had wisten Jolien en Sam  zich te bewijzen en zetten ze Bistro De Witte Merel terug op de kaart in Roeselare. Ze kregen in 2015 al een vermelding in de Gault&Millau-restaurantgids, wonnen in 2017 een prijs bij de Roeselaarse Horeca Awards en in 2018 De Gouden Vork. “In de voorbije twee jaar zaten we elke zaterdag vol. Alleen tijdens het WK was het een pak kalmer”, lacht Sam.

Kroon op het werk

“Het is keihard werken, maar als het eens wat moeilijker gaat, dan volstaat het om even na te denken over hoe we vier jaar geleden gestart zijn”, gaat Jolien verder. “Dat we nu al zo ver staan, geeft enorm veel voldoening. Allebei staan we sinds ons zestiende in de horeca. Sindsdien zijn we eigenlijk voortdurend aan de weg aan het timmeren. Het nieuwe restaurant is de bekroning daarvan.” Na ruim vier jaar huren beginnen de twee nu hun eigen verhaal. Langs de Diksmuidesteenweg, net over de Rijksweg, laten ze een gloednieuw restaurant optrekken. De ruwbouw is zo goed als af. “We wilden een tuin, een parking, een apart feestzaaltje en een woonst op de bovenverdieping. We hebben bestaande panden bekeken in het Roeselaarse, waaronder de oude pastorie in Oekene, maar uiteindelijk beslisten we om voor een nieuwbouw te gaan. Het wordt helemaal helemaal ons eigen ding.”

De stijl en het concept worden een pak moderner. “We gaan met grote ramen werken, zodat je binnen de groene omgeving beter ziet. Verder komen er ook verschuifbare gordijnen tussen de tafels waardoor we het ‘reftergevoel’ willen beperken. Voor het aparte zaaltje gaan we met een schuifwand werken. De naam blijft nog even geheim. Op 3 december is de eerste service gepland.” Nog dit: Bistro De Witte Merel in de Hippoliet Spilleboutdreef zal ook na het vertrek van Jolien en Sam blijven bestaan. Al zal het met nieuwe uitbaters zijn.

Bistro De Witte Merel krijgt in december zeer waarschijnlijk andere uitbaters
Sam Vanacker Bistro De Witte Merel krijgt in december zeer waarschijnlijk andere uitbatersReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.