Twee 18-jarigen riskeren celstraf voor klappen aan nachtvissers

In de buurt van de Sasbrug in Kachtem (zie foto) kregen twee nachtvissers klappen.
Kos In de buurt van de Sasbrug in Kachtem (zie foto) kregen twee nachtvissers klappen.
Twee 18-jarigen uit Roeselare moesten zich maandag voor de strafrechter verantwoorden omdat ze op 21 april langs het kanaal Roeselare-Leie in Izegem twee nachtvissers uit Roeselare en Oostkamp klappen hebben gegeven. Ze riskeren een jaar tot achttien maanden celstraf.

Op een zondagavond wilden zes jongeren, twee meerder- en vier minderjarigen, na een avondje uit van Izegem naar Roeselare terugkeren. Ze hadden hun laatste trein gemist en dus gingen ze te voet langs het kanaal op stap richting Roeselare. Aan de Sasbrug in Kachtem zagen ze twee nachtvissers zitten. Vooral Khazhi D. (18) was uit op amok. De zes jongeren vroegen de nachtvissers sigaretten en kregen enkele sigaren toegestopt. Toen de vissers weigerden hen een lift naar Roeselare te geven, kregen ze klappen. “Meer dan tien minuten heeft dat geduurd”, zei advocate Charlotte Van Neste in naam van een van de slachtoffers. “Mijn cliënt liep een neusbreuk op, er werd een bluts in zijn wagen geslagen, zijn portefeuille is gestolen en vissersmateriaal werd in het water gekeild.”

Al snel bleken Khazhi D. en Denis L. (18) uit Roeselare als enige meerderjarigen deel uit te maken van het groepje van zes. Denis L. vloog amper drie maanden na zijn achttiende verjaardag voor vijf maanden achter de tralies. Ook tijdens zijn jeugd kwam hij regelmatig met het gerecht in aanraking. Verder onderzoek bracht aan het licht dat hij op 7 maart aan het station van Izegem ook al een treinreiziger had geslagen omdat hij wat vreemd keek en op 9 maart aan de begraafplaats in de Blekerijstraat in Roeselare had hij een gebouw opengebroken en aan een bankje brand gesticht.

Agressie- en alcoholprobleem

Khazhi D. erkende dat hij een agressieprobleem heeft, vooral als hij gedronken heeft. Hij vroeg de rechter een voorwaardelijke celstraf met voorwaarden. “Mijn excuses aan de slachtoffers”, klonk het nog. Medebeklaagde Denis L. vroeg de vrijspraak. “Hij is niet gekend bij politie of gerecht, heeft nog nooit gevochten, heeft nog nooit diefstallen gepleegd en heeft de vissers niet geslagen”, pleitte advocaat Johan Platteau. “Hij was er bij, maar probeerde te verhinderen dat er nog meer slagen vielen. In feite zat hij al drie maanden onschuldig in voorhechtenis.”

De twee nachtvissers, het slachtoffer van de klappen aan het Izegemse station en de stad Roeselare stelden zich burgerlijke partij en vroegen elk een schadevergoeding. Vonnis op 28 oktober.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • robert dumortier

    opsluiten help niet leren daar niks bij laat ze weekend werk verrichten dat ze de goede kant van de maatschappij leren kennen!

  • stefaan pollet

    Enige goede straf is het land uitzetten!