Trax opent dit weekend: Dit wordt de nieuwe culturele hotspot van Roeselare

Schepen Dirk Lievens en schepen Nathalie Muylle (beiden CD&V) in de polyvalente zaal die straks wordt geopend.
Joke Couvreur Schepen Dirk Lievens en schepen Nathalie Muylle (beiden CD&V) in de polyvalente zaal die straks wordt geopend.
Trax is een feit. Exact zeven jaar nadat de stad de toenmalige GLS-site langs de Beversesteenweg aankocht is deze helemaal getransformeerd tot de nieuwe culturele broedplek van de stad. Komend weekend wordt de polyvalente zaal, voor onder andere optredens en fuiven, met foyer en artiestenruimtes geopend en ook de omgevingswerken zijn achter de rug. Wij gingen al een kijkje nemen samen met schepenen Dirk Lievens en Nathalie Muylle (beiden CD&V).

Al sinds 2006 is de Roeselaarse jeugd vragende partij voor een fuifzaal. Maar Trax is zoveel meer dan dat geworden. Tussen 2010 en 2012 bracht het stadsbestuur de noden van de Roeselaarse verenigingen in kaart en na de aankoop van de GLS-site ging men hiermee aan de slag om een masterplan voor de site te ontwikkelen. In 2014 startte de transformatie. In een eerste fase, die eind augustus 2015 opende, werden een bar voor 100 personen, de ondergrondse club met een capaciteit van 200 personen, een vergaderzaal en twee repetitieruimtes gerealiseerd. Vorig voorjaar volgde dan de opening van het Trax Skatepark. Op dat ogenblik stond ook al de tweede fase van Trax in de steigers: de bouw van een gloednieuwe polyvalente zaal.

6,5 miljoen

Die is nu af, net zoals de omgevingswerken, en wordt dit weekend feestelijk geopend. In totaal investeerde de stad 6,5 miljoen in het oude pakjesdepot, maar het resultaat is meer dan af. “Wie de nieuwbouw binnenkomt, ziet eerst de ticketing en de vestiaire”, vertellen de schepenen tijdens de rondleiding. “Richting polyvalente zaal staan ook lockers voor de bezoekers. De zaal zelf biedt staand plaats aan ongeveer 1.000 mensen. Er is ook een uitschuifbare tribune voorzien met 400 zitjes en dankzij diverse podiumelementen bepaal je als organisator zelf de grootte van het podium. Aan het plafond hangen bruggen voor licht en geluid en er zijn ook theaterdoeken. In de polyvalente zaal is ook een bar.”

Extra geïsoleerd

Achter de polyvalente zaal vind je het nodige sanitair en een foyer. “Hier kan er na een concert of voorstelling nagepraat worden aan de bar. De foyer heeft een capaciteit van 250 personen en kan ook afzonderlijk gehuurd worden.” Vanuit de polyvalente zaal is er ook een doorgang naar de artiestenruimtes. “Voor hen is er een aparte toegang voorzien, twee loges en een keuken. Het volledige gebouw is trouwens extra geïsoleerd waardoor de buren helemaal geen hinder mogen ervaren. Ook op de sokkel zijn er tal van outdoor activiteiten mogelijk. Om geen overlast te veroorzaken kan dit tot 22 uur.”

De foyer van de polyvalente zaal.
Joke Couvreur De foyer van de polyvalente zaal.

Trax moet de culturele hotspot van Roeselare worden. Fuiforganisatoren, verenigingen, particulieren,… kunnen alle ruimtes afhuren voor zowel babyborrels, theatervoorstellingen als optredens. “Er zijn verschillende tarieven uitgewerkt en boeken kan via inschrijvingen.roeselare.be. Trax moet ook een muziekcentrum worden. Hiervoor werken we onder meer samen met De Spil. Jaarlijks zullen zij hier een tiental staande optredens organiseren. Bij de omgevingsaanleg is trouwens rekening gehouden met het Trax Festival. Naast de inplanting van onder meer een speelplein en verschillende zitelementen is er voldoende ruimte voorzien voor het festivalpodium. Tot slot blijft de ligging van de site perfect. Vlakbij het trein- en busstation en op wandelafstand van de ondergrondse stationsparking.”

Meer op www.traxroeselare.be.

Eén van beide artiestenloges.
Joke Couvreur Eén van beide artiestenloges.
De Traxsite
Joke Couvreur De Traxsite
De gloednieuwe polyvalente zaal met bar. Links zie je de inschuifbare tribune.
Joke Couvreur De gloednieuwe polyvalente zaal met bar. Links zie je de inschuifbare tribune.
De inkom met vestiaire.
Joke Couvreur De inkom met vestiaire.
De foyer.
CDR De foyer.
De Traxsite
CDR De Traxsite
De voorkant van de Traxsite
CDR De voorkant van de Traxsite
De Traxsite
CDR De Traxsite
Naast de Traxsite is een speelpleintje aangelegd.
CDR Naast de Traxsite is een speelpleintje aangelegd.
De artiestenkeuken.
CDR De artiestenkeuken.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luc Brouckaert

    Het is nog niet open en er zijn nu al reeds klachten over lawaaihinder en rondslingerend afval. Binnen zal alles wel in orde zijn, maar eenmaal buiten......