Tourhelden lokken 23.000 fans

GREG VAN AVERMAET WINT ZEVENDE DOVY NATOURCRITERIUM

Burgemeester Kris Declercq geeft het startschot. Latere winnaar Greg Van Avermaet staat centraal op de eerste rij.
Joke Couvreur Burgemeester Kris Declercq geeft het startschot. Latere winnaar Greg Van Avermaet staat centraal op de eerste rij.
Koning Koers regeerde gisteren over Roeselare. Het zevende Dovy Natourcriterium, met aan de start onder meer bolletjestrui Majka en ritwinnaars Van Avermaet, De Gendt en Matthews, lokte 23.000 koersliefhebbers naar het centrum voor deze wielerhoogdag.

De vzw Roeselare Koerst had het dit jaar niet onder de markt om de ultieme Tourtoppers naar Roeselare halen door de concurrentie van de Olympische Spelen. Hierdoor besliste onder meer groenetruidrager Sagan om dit jaar geen enkel criterium te rijden. Toch kon men uitpakken met een reeks vedetten aan de start zoals Rafal Majka, Greg Van Avermaet, Michael Matthews, Thomas De Gendt en Maciej Bodnar. Dat resulteerde in de mooie opkomst van 23.000 wielerfans.


"Over het volledige parcours staat het publiek twee tot drie rijen dik", aldus commissaris Bart Deknudt van de politiezone RIHO die constateerde dat er iets minder volk op de been was dan vorig jaar toen de politie 26.000 aanwezigen telde. Iets wat niet bijster opmerkelijk is als je weet dat geletruidrager Chris Froome toen rondjes reed in de Rodenbachstad.


Toch was het vrij vroeg in de namiddag al gezellig druk op en rond het De Coninckplein, het epicentrum van het criterium. Om 16.30 uur, 2,5 uur voor het startschot, had Glenn Desplentere (13) al een plekje veroverd vlakbij de eindmeet. Opvallen deed hij zeker in zijn knalgele Tourtruitje.

Nicolas Plancke en Ferre Vanacker konden een handtekening van Michael Matthews versieren.
Joke Couvreur Nicolas Plancke en Ferre Vanacker konden een handtekening van Michael Matthews versieren.

Elke dag voor de buis

"Al sinds het allereerste criterium in Roeselare ben ik van de partij", vertelt hij. "Ik ben dan ook helemaal gek van koers en zat tijdens de Tour elke dag voor de buis. Jaren terug kochten wij in Frankrijk een gele trui en sindsdien probeer ik het te laten signeren door zoveel mogelijk renners. De voorbije jaren zetten onder meer Kittel en Greipel al hun krabbel, vandaag hoop ik Majka en Van Avermaet te strikken."


Ook Nicolas Plancke (7) en Ferre Vanacker (9) waren op handtekeningenjacht. Zij stelden zich op vlakbij de kleedkamers van de renners in Campus Tant van het MSKA waar ze Michael Matthews aanklampten hij zijn fiets klaarmaakte voor het criterium.


"Wij willen graag zoveel mogelijk handtekeningen en foto's", zeggen de vrienden. "We hebben al die Van Avermaet, Iserbyt, Bodnar, Majka en nu ook Matthews. Straks zien we hopelijk ook nog De Gendt. Het is best jammer dat Sagan hier niet is want hij is onze ultieme favoriet. Ooit willen we graag net zoals hem grote wielerwedstrijden rijden en misschien zelfs dit criterium."

Rafal Majka en Greg Van Avermaet poseren
Joke Couvreur Rafal Majka en Greg Van Avermaet poseren

Bulleke

Opgemerkte gast was ook Bulleke, het VW-busje waarmee de familie van Bart Pelemans samen de Tour volgt en centen inzamelt voor het Kinderkankerfonds. "Ondertussen doen we dit voor de derde keer", vertelt Bart die z'n dochters Linh (11) en Anh (8) meebracht. "We willen vooral ritwinnaars strikken voor een foto omdat zij volgens onze spelregels extra centen voor ons goed doel betekenen. Van Avermaet en Majka poseerden al gewillig, De Gendt staat nog op het verlanglijstje."

Glenn Desplentere poseert fier met zijn gele trui vol handtekeningen van aanwezige renners.
Joke Couvreur Glenn Desplentere poseert fier met zijn gele trui vol handtekeningen van aanwezige renners.

Topdag

Voor de organisatie van het Natourcriterium was het nog vroeg om een evaluatie op te maken, maar sportschepen José Debels (CD&V), die de eer om het startschot te geven trouwens over liet aan burgemeester Kris Declercq (CD&V) toonde zich alvast bijzonder tevreden.


"Alles is bijzonder goed georganiseerd, het weer zit mee en er is veel volk. Een topdag", liet hij optekenen.

Het publiek stond over het hele parcours twee, drie rijen dik.
Joke Couvreur Het publiek stond over het hele parcours twee, drie rijen dik.