Thomas organiseert vakantiekampen voor kinderen, ondanks rugklachten: “Het was even zoeken wat ik nog aankon”

Thomas Dinnecourt bezorgt lagereschoolkinderen de vakantie van hun leven met Vakadoe.
CDR Thomas Dinnecourt bezorgt lagereschoolkinderen de vakantie van hun leven met Vakadoe.
Door rugproblemen kan Thomas Dinnecourt (33) maar deeltijds meer werken. In zijn zoektocht naar een zinvolle en actieve besteding tijdens zijn vrije tijd groeide het idee om vakantiekampen voor scholieren te organiseren. In de paasvakantie staat hij met VakaDoe voor het eerst klaar in de Spanjeschool om kinderen de vakantie van hun leven te bezorgen.

“Ik heb drie hernia’s in mijn bovenrug. Opereren is geen optie omdat ze te dicht tegen de zenuwbanen liggen. Door die rugklachten kan ik maar halftijds werken als boekhoudkundig deskundige bij rekruteringskantoor Vind! en heb ik veel vrije tijd. Volgens de artsen is het belangrijk om te bewegen, maar intensief sporten is geen optie. Het was dan ook even zoeken wat ik nog aankon. Ik ben altijd graag bezig geweest met kinderen en belandde zo bij KFC Marke, waar ik jeugdcoördinator en trainer van de U15 ben. Daarnaast ging ik regelmatig helpen bij mijn broer Niels, die al jaren vakantiekampen voor kinderen organiseert in Kortrijk. Zo groeide het idee om een gelijkaardig initiatief op te zetten in Roeselare voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.”

Vakadoe

Met VakaDoe organiseert Thomas zijn eerste vakantiekamp in de paasvakantie, van 6 tot en met 10 april. Ook in de zomervakantie staan drie kampen gepland en een kampje voor de herfstvakantie is in voorbereiding. Hij coördineert niet alleen alles, maar begeleidt ook een deel van de activiteiten. “Vooral de sportieve”, zegt hij. “Voor de andere werk ik samen met een team van monitoren, vaak mensen met een pedagogische achtergrond. Ik heb trouwens zelf ook alle pedagogische en didactische kanten van de lerarenopleiding op zak en volgde ook een EHBO-cursus.”

Dagindeling

Elke kampdag start om 9 uur. “Maar er is al opvang vanaf 7.45 uur en ook tot 17.30 uur”, weet Thomas. “Elke dag staan twee algemene activiteiten op het programma, bijvoorbeeld balsporten, waterspelletjes of een atletiek cup. Daarnaast bieden we een reeks keuzeactiviteiten, van creatief over dans tot foodlab, aan. Bij de inschrijving moet je opgeven welke je favoriete keuzeactiviteiten zijn. De meest populaire worden georganiseerd. ’s Morgens voorzien we in samenwerking met De Frezeboer een stuk fruit voor de kinderen, ’s middags zorgt Motena voor een warme maaltijd en in de namiddag is er ook nog een versnapering. Dit alles is inbegrepen in de prijs, waardoor de kostprijs voor een vakantiekamp voor een week op 125 euro komt.”

Inschrijven

VakaDoe vond onderdak in de Spanjeschool in de Vierwegstraat. “Het is de school waar mijn zoontjes school lopen, maar waar ik ook met open armen ontvangen werd door directeur Gerdi Casier. Ik mag er de sporthal en eetzaal gebruiken, waardoor we bij minder weer binnen aan de slag kunnen. De maximale capaciteit van een kamp is zestig kinderen en er moeten minstens vijftien kinderen ingeschreven zijn.”

Meer info op www.vakadoe.be. Inschrijven voor de paasvakantie kan nog tot 8 maart, voor de zomervakantie tot 31 mei. Ook kandidaat-monitoren kunnen zich via de website aanmelden.