STAP treedt op voor koningin Mathilde

LEERLINGEN WINNEN OOK NOG PRIJS VAN 10.000 EURO

Jeugdkoor SCHWOENG trad gisteren op voor koningin Mathilde.
Foto Baert Jeugdkoor SCHWOENG trad gisteren op voor koningin Mathilde.
Zestig leerlingen van de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten (STAP) hebben gisteren in het koninklijk paleis opgetreden voor koningin Mathilde. Ze deden dat naar aanleiding van de uitreiking van de 'Koningin Mathilde Prijs', die ze als klap op de vuurpijl ook nog wonnen.

Voor de tweede keer in acht maanden tijd mochten leerlingen van de STAP optreden voor koningin Mathilde. De strijkers van JOWest, jeugdkoor SCHWOENG en een pop&jazzband, allen tussen 10 en 17 jaar, zakten af naar het koninklijk paleis in Brussel. "Anderhalve maand geleden viel de uitnodiging in de bus. We waren genomineerd voor de 'Koningin Mathildeprijs' (een jaarlijkse prijs voor een bijzonder initiatief dat de positie van maatschappelijk kwetsbare mensen en groepen in de samenleving versterkt, red.) en mochten tijdens de prijsuitreiking optreden", vertelt STAP-directeur Dirk Lievens.

Prinses Eléonore

"De kinderen waren goed voorbereid en toonden zich ondanks de stress erg gedisciplineerd. Na afloop ging koningin Mathilde met ons in gesprek. Ze herinnerde zich ons nog van het vorige optreden en zei dat we onszelf overtroffen hadden. Ze draagt muziek in het hart en vertelde dat prinses Eléonore ook viool speelt. Op de uitnodiging van de kinderen om JOWest te vervoegen, zei ze dat ze de boodschap zou doorgeven."


Alsof spelen voor de koningin nog niet genoeg is, gingen de Roeselaarse jongelui, samen met leerlingen van andere West-Vlaamse academies, ook nog aan de haal met de Koningin Mathildeprijs, goed voor een geldprijs van 10.000 euro voor het project 'Crossing Music', dat kinderen van diverse nationaliteiten de kans biedt om samen aan de slag te gaan met de kinderliedjes uit hun cultuur. Dat moet in 2018 leiden tot een tournee en een liedjesboek met cd.