Smaak & Koeleur palmt centrum in

KUNSTENMARKT, FIESTA EUROPA, SMAAKACADEMIE EN SHOPPEN OP ZONDAG

In de Smaakacademie, een les- en demonstratiekeuken, bieden de organisatoren van Smaak & Koeleur dit weekend workshops aan.
Foto JBOR In de Smaakacademie, een les- en demonstratiekeuken, bieden de organisatoren van Smaak & Koeleur dit weekend workshops aan.
Het nieuwe evenement Smaak & Koeleur dit weekend moet hét paradepaardje worden van Roeselare. Basis is de kunstenmarkt Paris-Montmartre, aangevuld met Fiesta Europa en de opening van het mini-Miummm en de Miummm Smaakacademie. De winkels in het verkeersvrije centrum zijn zondag ook open.

Basis van het nieuwe evenement Smaak & Koeleur is kunstenmarkt Paris-Montmartre, die al aan zijn negentiende editie toe is. "Zaterdag en zondag zullen 75 kunstenaars, een recordaantal, aan het werk zijn op de Grote Markt", vertelt organisator Willy Wostyn. "We scherpen het sfeertje aan met standjes met Franse proevertjes, tricolore vlaggen, Franse specialiteiten op de terrasjes en Franse muziek."

Fiesta Europa

Het internationale sfeertje dat ook de smaakpapillen beroert, is de kapstok voor wat op het Stationsplein gebeurt: de internationale feestmarkt Fiesta Europa. "Drie dagen kun je op vakantie gaan op het Stationsplein", pikt Werner Van Hoof in. "Vanuit alle windstreken verkopen vijftig marktkramers streekproducten en specialiteiten: van tapenades uit Griekenland over Franse kazen tot elandpelzen uit Lapland en fudge uit Groot-Brittanië. Je kunt ook van allerlei specialiteiten smullen, voor de kinderen zijn er springkastelen en een speeltent en er is ook live muziek."

Verkeersvrij

Wie van de Grote Markt naar het Stationsplein stapt, of omgekeerd, zal ook volop kunnen shoppen. "Ook op zondag, want tweehonderd winkels in het centrum zijn het hele weekend open", weet Filip Van Heghe, voorzitter van de vzw Centrum Roeselare."


Bovendien zijn het Stationsplein, Ooststraat, Manestraat, Grote Markt en het aanpalende deel van de Zuidstraat, Noordstraat van de Grote Markt tot aan de A. Rodenbachstraat, Henri Horriestraat tot aan de Munt, Jan Mahieustraat tot aan de Garenstraat zondag verkeersvrij.

Smaakacademie

Op het Stationsplein kun je ook een riksja nemen richting Spanjestraat, waar het mini-Miummm en de Miummm Smaakacademie openen. "In het mini-Miummm leren kinderen tussen 4 en 10 jaar spelenderwijs over gezonde voeding en beweging", vertelt Rebecca Verhaeghe. "De Smaakacademie is een les- en demonstratiekeuken. Beide zijn op zaterdag- en zondagmiddag gratis te bezoeken en in de Smaakacademie zijn er workshops met Lien Willaert. Inschrijven op www.miummm.be."

Traditie

Smaak & Koeleur moet alvast een vaste waarde worden. "Dankzij de brede noemer kunnen we alle kanten uit met de invulling", meent centrummanager Alex Leupe. "Het Miummm wil die dag graag jaarlijks naar buiten komen, Paris-Montmartre is een traditie en we hopen ook Fiesta Europa jaarlijks naar Roeselare te halen. Maar we kunnen ook elk jaar spelen met de invulling. Zo past bijvoorbeeld de aanleg van een bloementapijt ook perfect onder de noemer. We gaan voor een dagvullend event tijdens een commercieel interessant weekend."