Schoolomgevingen worden veiliger tijdens zomervakantie

STAD VOERT WERKEN UIT NABIJ SPANJESCHOOL, VIKINGSCHOOL EN STAP

Mobiliteitsexpert Brecht Vandelanotte en schepen van mobiliteit Griet Coppé bij de werken aan de Spanjeschool in de Vierwegstraat.
Joke Couvreur Mobiliteitsexpert Brecht Vandelanotte en schepen van mobiliteit Griet Coppé bij de werken aan de Spanjeschool in de Vierwegstraat.
De zomervakantie is nog maar amper ingezet, maar Stad Roeselare denkt al aan de veiligheid van de schoolgaande jeugd straks op 1 september. Tijdens de zomermaanden worden drie schoolomgevingen, die van de Spanjeschool, de Vikingschool en de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten (STAP), veiliger en fietsvriendelijker gemaakt. Het gaat om een investering van 130.000 euro.

Zomervakantie betekent traditioneel dat het rustiger is op de weg en daar maakt Stad Roeselare de komende weken volop gebruik van. In drie schoolomgevingen gaan ze aan de slag om de veiligheid er te verhogen.


"De werken zullen wel wat hinder veroorzaken", geeft schepen Coppé toe. "Net doordat we willen dat alles tegen 1 september afgewerkt is, maar we ook geconfronteerd worden met het bouwverlof, is het onmogelijk om in fases te werken. Waar gewerkt wordt, moeten we de straten afsluiten. De passanten moeten wat aan comfort inboeten, maar we gaan voor de korte pijn en straks kunnen drie scholen genieten van veiligere en fietsvriendelijkere omgevingen.


Bij twee van de drie scholen maakt de Stad dankbaar gebruik van een opportuniteit. Zowel de Vikingschool als de Spanjeschool investeerden de voorbije jaren in een nieuwbouw en nu krijgen ze er een veiligere omgeving bovenop. "De hoofdingang van de Vikingschool situeert zich voortaan niet meer aan de Viking- maar aan de Groenestraat", verduidelijkt mobiliteitsexpert Brecht Vandelanotte. "Daar hebben ze een kiss- and ridezone op eigen terrein. Wij bouwen hier op verder met fietspaden tot aan de Blauwvoetstraat en een fietssuggestiestrook tot de Abraham Hansstraat."

Zwaar verkeer

"In overleg met de REO Veiling wordt hun toegang tegenover de school afgesloten. Alle zware vrachtwagens en tractoren zullen via de A. Hansstraat naar de REO Veiling rijden waardoor de schoolomgeving minder belast wordt. Aan de kant van de REO Veiling komt een voetpad en we breiden de zone 30 uit van de A. Hansstraat tot iets over de Molenstraat. Ook de Vikingsstraat, Walkurenstraat, Blauwvoetstraat en Molenstraat worden zone 30. Aan de Spanjeschool daarentegen behouden we in de Vierwegstraat eenrichtingsverkeer in de richting van de Zwaaikomstraat. Er wordt een fietspad aangelegd aan de kant van de school. Door het verbinden van het fietspad langs de Krommebeek met de fietsenstalling van de school, kunnen kinderen probleemloos de school binnen fietsen. Ook voorzien we een bypass als kiss- and ridezone."


De derde schoolomgeving tot slot die wordt aangepakt is een oud zeer: de STAP in de Meenseheirweg. "De bestaande groenzone in de bocht wordt omgevormd tot een bypass waar de ouders hun kinderen kunnen afzetten. Bovendien komt er aan de personeelsparking een slagboom. Op die manier willen we parking reserveren voor de leerkrachten wanneer nodig. Op andere momenten kan de buurt er gebruik van maken."

Opzichters

Al de plannen kwamen tot stand in overleg met de scholen. Zij zullen gemachtigde opzichters inzetten om het verkeer in goede banen te leiden.