Scholengroep Sint-Michiel wil nieuwbouw voor VISO en Barnum op Ter Berken, maar site staat niet te koop

Ter Berken staat op vandaag niet te koop.
Joke Couvreur Ter Berken staat op vandaag niet te koop.
Kink in de kabel bij de plannen van middelbare scholen Barnum en VISO om één school te worden op en rond de site van Barnum. Scholengroep Sint-Michiel wil hiervoor tegen 2024 een nieuwbouw realiseren op de site Ter Berken. Maar het rusthuis in de Zijstraat staat niet te koop, laat voorzitter Bart Wenes van Zorgbedrijf Roeselare weten. Wat nu?

Gemeenteraadslid Brecht Vermeulen (N-VA) bond tijdens de gemeenteraadszitting de kat de bel aan. “VISO en Barnum willen fusioneren en een van de argumenten is dat er een subsidie van 32 miljoen euro is vastgelegd voor een nieuwbouw voor VISO. Scholengroep Sint-Michiel wil die nieuwbouw realiseren in de buurt van Barnum. Hiervoor heeft Sint-Michiel aan het stadsbestuur gevraagd om site Ter Berken te kopen. De fusieschool zal 3,5 keer zo groot zijn als het huidige Barnum, in een omgeving die nu al druk volgebouwd is. De impact op de omgeving zal groot zijn.” 

“De grond waarop ter Berken staat, is eigendom van het Zorgbedrijf en het gebouw van het OCMW”, reageert voorzitter Bart Wenes van het Zorgbedrijf. “De stad kan de site dus niet verkopen. Het Zorgbedrijf kan dat wel, maar de site staat niet te koop. Op termijn komt het rusthuis wel leeg te staan. 38 bewoners verhuizen naar de nieuwe vleugel van Sint-Henricus in Rumbeke, 24 bewoners zullen onderdak vinden in het vroegere Ter Dreve. Maar voor beide projecten moet de eerste steen nog gelegd worden. We willen eerst bouwen, dan verhuizen en pas als dat achter de rug is, zullen we de site verkopen.”

Alternatieven?

Zit Scholengroep Sint-Michiel nu in de knoei? “Er is in het verleden altijd gezegd dat Ter Berken zou verhuizen en dat de site dan verkocht zou worden. Wij zijn bereid de courante marktprijs te betalen”, vertelt voorzitter Jan-Vincent Lefere van de scholengroep. “Er was gezegd dat Ter Berken in 2022 vrij zou komen. We hopen dat de stad ons niet aan het lijntje houdt en snel een standpunt inneemt. De politiek moet zich realiseren dat er voor ons subsidies gereserveerd zijn, maar dat wij hiervoor binnenkort ook met een concreet plan moeten komen. Wij hebben goeie hoop dat het lukt met site Ter Berken. Zo niet, zullen we op zoek moeten naar alternatieven, maar daar hebben we nog geen zicht op. Sowieso moet de nieuwbouw in de buurt komen van Barnum.”

Tot slot informeerde Vermeulen tijdens de gemeenteraad ook of er al toekomstplannen zijn voor de huidige campussen van het VISO aan het Polenplein en de Dokter Delbekestraat. “Ik vernam in 2017 al dat er twee projectontwikkelaars bezig waren om beide sites te verwerven en te ontwikkelen”, zegt hij. Schepen Marc Vanwalleghem (CD&V), bevoegd voor ruimtelijk planningsproces, reageert dat de stad tot nu toe geen enkel voorstel van bouwpromotoren ontving. “Maar iedereen weet dat de site VISO in het centrum woongebied is.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.