SASK brengt hommage aan oudste studente Dody: “Wekelijks kwam ze met het openbaar vervoer van Noord-Frankrijk naar Roeselare om les te volgen”

Rik De Keyzer bij enkele werken van oud-leerlinge Marie-Louise ‘Dody’ Dodin.
Joke Couvreur Rik De Keyzer bij enkele werken van oud-leerlinge Marie-Louise ‘Dody’ Dodin.
De Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) organiseert een hommagetentoonstelling voor Marie-Louise Dodin (1920-2016), beter gekend als Dody. Zij was jaren de oudste studente van SASK en kwam tot ze ruim in de 80 was wekelijks met het openbaar vervoer vanuit Noord-Frankrijk naar Roeselare om grafieklessen te volgen bij Rik De Keyzer. “Tijdens de voorbereidingen voor de expo zeiden Dody’s dochters dat ze nu eindelijk begrepen waarom hun moeder zo graag naar Roeselare kwam”, lacht Rik, die tot haar dood in 2016 bevriend bleef met Marie-Louise.

“Dody was een formidabele madam waar je meteen respect voor had”, zegt Rik De Keyzer. “Ze had Franse literatuur, filosofie en psychologie gestudeerd, werkte als journaliste voor een Noord-Franse krant en gaf les. Ze was ook  enorm gebeten door kunst en correspondeerde bijna heel haar leven met Ladislas Kijno, een meester van de abstracte schilderkunst en een persoonlijke vriend van Picasso, die ze ontmoet had tijdens haar studies. Na haar huwelijk met Pierre Daquin verhuisde ze van Lys-les-Lannoy naar De Panne en begin jaren ’80 leerde ik haar kennen toen ze zich inschreef aan de Westhoekacademie in Koksijde, waar ik grafiek gaf”, legt De Keyzer uit. 

Marie-Louise Dodin aan het werk.
SASK Marie-Louise Dodin aan het werk.

“Toen al maakte ze interessante en experimentele grafiek. Haar stijl was lyrisch abstract, maar ze werkte altijd vanuit persoonlijke inspiratie. Dody was een echte aanwinst voor mijn atelier. Ze werkte in stilte, maar sprong toch uit de ban en nam de andere leerlingen daarbij op sleeptouw. Toen haar man in 1986 overleed, verhuisde ze opnieuw naar Frankrijk. Maar elk weekend kwam ze naar de Westhoekacademie. Ze reisde telkens uren met tram en trein tot ik haar op een dag aanraadde om voortaan af te stappen in Roeselare en les te volgen in het SASK.”

Expo's in Parijs en Tokio

In 1996 schreef Marie-Louise zich in voor de opleiding grafiek aan het SASK. Tien schooljaren lang, tot haar 87ste, volgde ze les op woensdag en donderdag. “Woensdagnacht overnachtte ze aanvankelijk in een hotel en later bij een medeleerling. In de SASK ontmoette ze onder andere Geert Vanallemeersch, Isidoor Goddeeris en Martine Platteau. Ze voelde zich er als een vis in het water en hield er aan jaarlijks een bibliofiele uitgave te realiseren. Dat was haar stokpaardje en een van die uitgaven kreeg ooit van de eindjury de ongeziene score van 100%. Ze exposeerde in Parijs en Tokio, maar had nooit de ambitie om een echte carrière uit te bouwen. Het creëren gaf haar een enorme tevredenheid en zuurstof en ze is tot haar laatste levensjaren artistiek bezig gebleven. Ze had moeite met de trap en maakte dan maar een picknick die ze meenam naar boven, zodat ze heel de dag kon werken. Dody is door de jaren veel meer geworden dan een leerling. Ze was een echte vriendin. Maandelijks stuurde ze me brieven en ik paste regelmatig op haar appartement als ze er zelf niet was”, gaat De Keyzer verder.

Rik De Keyzer bij enkele  werken van Dody die vanaf vrijdag te zien zijn in Galerij ’t Punt.
Joke Couvreur Rik De Keyzer bij enkele werken van Dody die vanaf vrijdag te zien zijn in Galerij ’t Punt.

Eerbetoon

Dody droomde ervan al haar werken te schenken aan een museum. “Maar ik heb haar dat indertijd afgeraden omdat ik vreesde dat ze ergens in een donkere kelder zouden verdwijnen. Het leek me beter werk te maken van een overzichtstentoonstelling die her en der te zien zou zijn en dat is wat nu gebeurt in samenwerking met de dochters van Dody. De expo was al te zien in Lys-les-Lannoy en straks in Roeselare. Hopelijk kunnen we ze ook nog tonen in Koksijde. Dody zou zelf zeggen dat we die moeite niet moeten doen, maar in haar binnenste zou ze blij zijn. Haar familie ziet het als een eerbetoon en ook ik heb er een positief gevoel bij. Ik heb als leerkracht misschien veel gegeven aan Dody als het gaat om kennis over techniek en dergelijke, maar ik heb ook veel teruggekregen van haar.”

De hommage aan Dody wordt geopend op vrijdag 27 september om 20 uur in Galerij ’t Punt in de SASk in de Leenstraat. De expo is te bezoeken tot zaterdag 26 oktober van dinsdag tot vrijdag tussen 14 en 20 uur en op zaterdag van 8.30 tot 17 uur.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.