Rusthuis De Waterdam krijgt eigen dienstencentrum: “We willen de buurt doen bruisen”

Dries Messeyne, Marian Claeys, Bart Wenes en Stijn Dusselier zijn overtuigd dat dienstencentrum De Waterdam een sterke plek kan worden in de buurt.
CDR Dries Messeyne, Marian Claeys, Bart Wenes en Stijn Dusselier zijn overtuigd dat dienstencentrum De Waterdam een sterke plek kan worden in de buurt.
Zorgbedrijf Roeselare heeft een nieuw dienstencentrum opgericht in rusthuis De Waterdam in de Handelsstraat. Het concept is vrij experimenteel, want het aanbod speelt in op wat de bewoners van het rusthuis en de buurt willen. Hiermee wil het Zorgbedrijf ook meer contact tussen de bewoners van het rusthuis en de buurt stimuleren. Ook het Rumbeekse rusthuis Sint-Henricus krijgt straks een dienstencentrum.

“Met Ten Elsberge, Schiervelde en De Zilverberg hebben we nu al drie dienstencentra”, zegt voorzitter Bart Wenes van Zorgbedrijf Roeselare. “Maar het nieuwe dienstencentrum in De Waterdam wordt compleet anders. Het is geen afzonderlijk gebouw, maar is geïntegreerd in rusthuis De Waterdam. Daarnaast is de werking volledig vraaggestuurd en spelen we dus in op wat leeft bij de bewoners en in de buurt.”

Een buurtonderzoek door studenten van hogeschool Howest bracht hiervoor veel nuttige info naar boven. “De vraag naar meer groen, ontmoetingsmogelijkheden, verschillende activiteiten en een buurtrestaurant is groot”, weet directeur Dienstencentra Dries Messeyne. “Ook veel mensen blijken bereid vrijwilligerswerk te doen. We hebben al een publieke tuin ingericht en ook het buurtrestaurant zal er straks komen. In het dienstencentrum komt er verder ook nog een fitness, waar bewoners en fitte senioren samen kunnen sporten.”

Activiteiten

Het dienstencentrum neemt nu een zachte start om tegen het najaar op volle toeren te draaien. “Op 6 mei start een cursus naaien en herstellen van kledij en op 7 mei een smartphoneopleiding”, legt centrumleider Stijn Dusselier uit. “Vanaf september willen we ook taal- en computercursussen en turnen aanbieden.” 

“Ook activiteiten voor mantelzorgers staan op de planning en in onze tuin komt straks een speelcontainer. We willen de buurt doen bruisen”, legt directeur Marian Claeys van De Waterdam uit.

Een simulatie van de op stapel staande uitbreiding van rusthuis Sint-Henricus.
Architectenbureau Vaneeckhout bvba, B.A.U. Architectenbureau B. & C. Coussée bvba Een simulatie van de op stapel staande uitbreiding van rusthuis Sint-Henricus.

Uitbreiding Sint-Henricus

Ondertussen staat ook een vijfde dienstencentrum in de steigers. Die zal onderdak vinden het Rumbeekse rusthuis Sint-Henricus, dat sowieso al zal uitbreiden. Achter het rusthuis in de Sint-Rochusstraat komt een nieuwe vleugel met 38 extra kamers, een nieuw dagverzorgingscentrum voor vijftig mensen en een nieuwe keuken. “Die werken moesten eigenlijk al bezig zijn, maar er is beroep aangetekend tegen de omgevingsvergunning”, weet Wenes. “Eind mei, begin juni verwachten we uitsluitsel. We hopen natuurlijk op positief nieuws.” De werken zouden drie jaar duren. “Maar zolang gaan we niet wachten om werk te maken van het nieuwe dienstencentrum”, besluit Wenes. “Mogelijk brengen we de activiteiten van het nieuwe dienstencentrum onder in inloophuis ’t Keerpunt of het oude gemeentehuis.”

Kennismaken met alle dienstencentra, en het nieuwe in De Waterdam in het bijzonder, kan op 14 juni tijdens het festival van de dienstencentra, dat plaatsvindt in de Waterdam. Vanaf 14.30 uur maak je er kennis met het aanbod van de dienstencentra, maar er zijn ook optredens, kinderanimatie en heel wat lekkers om de hongerigen te spijzen en de dorstigen te laven.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.