Roeselare opent pop-upskatepark

PERMANENT BETONPARK OPENT VOLGEND JAAR OP TRAX-SITE

Enkele skaters kijken toe hoe een BMX'er stunts uithaalt.
Foto Couvreur Enkele skaters kijken toe hoe een BMX'er stunts uithaalt.
De Roeselaarse jeugd schreeuwt al jaren om een skatepark. Zeker sinds het recente faillissement van privépark Truespin klinkt die vraag steeds luider. Net op tijd neemt het stadsbestuur nu het initiatief om een pop-upskatepark te openen in een loods in de Spanjestraat. Een definitief skatepark verrijst volgend jaar op de TRAX-site.

Schepen Dirk Lievens (CD&V) bond in 2009 - toen nog als gemeenteraadslid - de kat al de bel aan. In 2014 werd voor het eerst duidelijk dat er een skatepark gerealiseerd zou worden op de TRAX-site. De meest recente noodkreet van de Roeselaarse skaters en BMX'ers dateert van vorige zomer. Toen richtten ze de Facebookgroep 'Roeselare Heeft Nood Aan Een Skatepark' op waarmee ze aanklaagden dat de realisatie van het skatepark op de TRAX-site lang op zich liet wachten. Drie jaar later komt er eindelijk schot in de zaak. "We hebben tweehonderdduizend euro aan de kant gezet", weet jeugdschepen Michèle Hostekint (sp.a). "Het wordt een betonpark, maar hoe het er concreet zal uitzien, hangt van de skaters zelf af. Er zijn twee kandidaten voor de bouw. Voorwaarde is dat het park opgebouwd moet worden in samenwerking met de lokale skaters. Volgend jaar moet het skatepark af zijn."

Overdekte locatie

Maar daar heeft de skatende jeugd nu weinig boodschap aan. Daarom opent het stadsbestuur voorlopig een pop-upskatepark. "De stad en de skaters hebben lange tijd gezocht naar een geschikte locatie", weet straathoekwerker Wouter. "Dat was niet evident omdat we een overdekte locatie wilden met een goeie ondergrond en voldoende hoogte. Uiteindelijk schoof de stad deze loods in de Spanjestraat, tussen Damman Croes en Brouwerij Rodenbach, naar voor. Net op tijd gezien het recente faillissement van Truespin en het feit dat skaten op het Kerelsplein in de zomer niet zo evident is door de speelpleinwerking."


Het pop-upskatepark is in juli en augustus open van woensdag tot en met zondag. Pelzen, een doe-het-zelf-initiatief rond muziek, expo's, kleding en ontmoeting, staat in voor de uitbating. "We verwachten niet alleen skaters uit Roeselare, maar uit heel de provincie en zelfs Vlaanderen", zegt Janwillem Vanmaele van Pelzen. "Zodra de poort open gaat, kan er geskatet worden, maar er staan ook een reeks evenementjes gepland, zoals optredens, een demo en zelfs een skateboard academy. Ook niet-skaters zijn welkom. Zij kunnen genieten op het zonneterras." Meer info op www.facebook.com/pelzenskatepark.