Roeselaarse leerlingen laten voor het eerst hun stem horen op klimaatbetoging in Brussel: “Met toestemming van onze directie, maar op voorwaarde dat we meer doen dan alleen maar staken”

Dertig jongeren van VMS gaan actievoeren in Brussel

Dertig jongeren namen vanmorgen de trein richting Brussel.
Joke Couvreur Dertig jongeren namen vanmorgen de trein richting Brussel.
De Roeselaarse jeugd heeft vandaag voor het eerst haar stem laten horen in de klimaatkwestie. Na een oproep door Jong Groen en JNM besloten dertig jongeren te spijbelen en te gaan betogen voor het klimaat in Brussel.  “We moeten onze stem laten horen”, vinden ze.

Voor de vierde week op rij hebben donderdag weer duizenden spijbelende jongeren door Brussel getrokken om aandacht te vragen voor het klimaat. De impact van de klimaatactie bleef de voorbije weken eerder beperkt in de Roeselaarse scholen, maar daar probeerden Jong Groen Roeselare en JNM Roeselare nu verandering in te brengen. “Ik kon de voorbije weken zelf niet deelnemen aan de betogingen door examens”, vertelt Deniza Miftari, voorzitter van Jong Groen en gemeenteraadslid voor Groen. “Die zijn ondertussen achter de rug, dus moest ik er deze keer wel bij zijn. Het was me ook opgevallen dat de Roeselaarse jeugd tot nu toe niet aanwezig was op de marsen. Zo groeide het idee om een Facebookevent aan te maken om de jongeren warm te maken voor het protest. Samen met JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) wilden we met geëngageerde jongelui in groep naar Brussel trekken. Het klimaat is een belangrijk thema en het is cool dat twee jonge meisjes erin geslaagd zijn zoveel leeftijdsgenoten op de been te krijgen, vier weken op rij al.”

Deniza Miftari lanceerde de oproep om naar Brussel te trekken.
Joke Couvreur Deniza Miftari lanceerde de oproep om naar Brussel te trekken.

Klimaat betrekken in de lessen

Dertig jongelui daagden donderdagmorgen op in het Roeselaarse station. Ze trokken in twee groepen naar Brussel en hadden allerlei protestborden bij mee, waaronder een tekening van een ijsbeer gekoppeld aan #metoo. Onder hen vooral leerlingen van de VMS. “We zijn met zestien, vooral van het laatste jaar Humane Wetenschappen”, legt Lotte Leenknegt uit. “We kregen toestemming van de directie om te gaan betogen in Brussel, op voorwaarde dat we meer moeten doen met het thema dan alleen maar staken. Het thema klimaat kwam al naar voor in de lessen en dat willen we nu opentrekken. Met onze deelname aan de mars, maar vanmiddag hebben we ook een afspraak met schepen Nathalie Muylle, die ook federaal volksvertegenwoordiger is, om te bespreken wat we vanuit Roeselare kunnen doen voor het klimaat. Maandag trekken we op school van klas naar klas met een presentatie over het thema.”

Met deze temperaturen is het geen lachertje om op straat te komen. Dat we ons ondanks de bittere kou toch laten horen, toont toch echt engagement

Luca Schollaert
De VMS was sterk vertegenwoordigd.
Joke Couvreur De VMS was sterk vertegenwoordigd.
Eigen steentje bijdragen

De kritiek dat veel jongelui de klimaatkwestie gewoon aangrijpen om een dagje niet op school te moeten zijn, ontkrachten ze. “Met deze temperaturen is het geen lachertje om op straat te komen”, verzekert Luca Schollaert, die speciaal haar scoutsuniform had aangetrokken. “Dat we ons ondanks de bittere kou toch laten horen, toont toch echt engagement. Ik ben trouwens van plan om vanaf deze week elke donderdag naar Brussel te gaan voor de klimaatkwestie. De voorbije weken lukte het niet door examens, maar het is belangrijk dat we onze stem laten horen. Zelf lever ik ook al een stevige bijdrage. Naar aanleiding van de eerste klimaatmars in december heb ik een maand lang mijn verwarming niet aangezet op mijn kot. Verder rij ik overal naartoe met de fiets, eet ik amper vlees, maak bewust gebruik van een drinkfles en een boterhamdoos en thuis hebben we ook zonnepanelen.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Filiep Bouckenooghe

    Super, goe gedaan RSL !