Roeselaarse gemeenschapsmunt TalentO verdien je via positieve acties voor de samenleving, en ruil je in voor filmticket, zwembeurt of vuilniszak

Onder meer door zwerfvuil te ruimen kan je TalentO’s verdienen.
Joke Couvreur Onder meer door zwerfvuil te ruimen kan je TalentO’s verdienen.
In Roeselare betaal je voortaan, en word je betaald met de TalentO, de eerste lokale gemeenschapsmunt van West-Vlaanderen. Het principe is eenvoudig: wie vrijwillig iets positiefs doet voor de samenleving, zoals het opruimen van zwerfvuil of het gras maaien van je buur, wordt beloond met een TalentO. De verdiende TalentO’s kan je benutten om zelf mensen te bedanken of inruilen voor een kop koffie, een NMBS-reischeque of een concertticket.

“De lokale gemeenschapsmunt is gestart op initiatief van Fedasil als proefproject binnen het lokale opvanginitiatief voor erkende vluchtelingen”, opent schepen van Integratie Michèle Hostekint (sp.a en de Vernieuwers). “De TalentO werd ingezet om integratie te bevorderen via de talenten van de asielzoekers en om hen tot bepaalde plaatsen zoals CC De Spil en ARhus te leiden.” Zo werden de nieuwkomers beloond met een TalentO als ze hun Nederlands oefenden aan praattafels, als ze hielpen bij het opruimen van zwerfvuil,… De TalentO’s konden ze bij verschillende lokale partners omruilen: bij het zwembad om een frisse duik te nemen, bij De Spil om te genieten van ‘Stuutjes & Cinema’,…

Schouderklopje

Maar nu is het tijd om een versnelling hoger te schakelen. Voortaan kunnen alle Roeselarenaars TalentO’s verdienen en omruilen. “We willen komen tot een stadsgedragen project”, aldus de schepen. “De TalentO moet gezien worden als schouderklopje na geleverd vrijwilligerswerk”, pikt coördinator Stijn Cottenier in. “Zo’n schouderklopje doet sowieso zeer veel deugd, maar als je er ook effectief iets mee kan doen betekent het dat veel mensen zich blijven inzetten en zin krijgen in meer.”

De gemeenschapsmunt TalentO
Joke Couvreur De gemeenschapsmunt TalentO
De gemeenschapsmunt TalentO
Joke Couvreur De gemeenschapsmunt TalentO

Verschillende partners stappen mee in het verhaal waardoor niet alleen het aantal plaatsen waar je de TalentO kan ontvangen, maar ook het aanbod waarvoor je de TalentO kan inruilen aangroeit. Er zijn onder meer TalentO’s te verdienen in VOC Opstap voor onder meer het bakken van een taart, een dj-beurt en het bestellen in de bar, bij ARhus om deel te nemen aan de praattafels, om te helpen herstellen in het repair café en om te helpen klaarzetten, en opnieuw op te ruimen in RSL Op Post voor de Dag van de Buren. “Maar het is de bedoeling dat je straks ook je buur bedankt met een TalentO omdat hij je gras maait of boodschappen voor je doet”, aldus schepen Hostekint.” 

Gratis filmticket

TalentO’s omruilen kan onder meer bij CC De Spil voor een filmticket, een drankje tijdens de praattafels in ARhus, een kaarslichtconcert bij VOC Opstap, een koffie bij Hummus, borstkompressen bij Mamado, een zwembeurt bij Sportoase Schiervelde en filmtickets voor de Cityscoop, vuilniszakken of een NMBS-reischeque in het Welzijnshuis. “Er tonen al verschillende handelszaken en organisaties, zoals de Lokaalmarkt, interesse om ook mee te doen”, weet Stijn. Het is de bedoeling om na het zomerverlof uit te pakken met een ruimer aanbod.”

Tot op vandaag zijn er al een 75-tal gebruikers van TalentO en er zijn er 1.000 gedrukt. De bedoeling is om op middellange termijn 5.000 TalentO’s in omloop te hebben. 
Meer op www.muntuit.be/munten/talento en www.facebook.com/groups/gotalento.

Onder meer door zwerfvuil te ruimen kan je TalentO’s verdienen.
Joke Couvreur Onder meer door zwerfvuil te ruimen kan je TalentO’s verdienen.
Onder meer door zwerfvuil te ruimen kan je TalentO’s verdienen.
Joke Couvreur Onder meer door zwerfvuil te ruimen kan je TalentO’s verdienen.
Onder meer door zwerfvuil te ruimen kan je TalentO’s verdienen.
Joke Couvreur Onder meer door zwerfvuil te ruimen kan je TalentO’s verdienen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.