Roeselaarse Batjes: koopjes, kamelen en recordpoging polonaise

De Roeselaarse Batjes zijn aan hun 87ste editie toe, dit jaar ook met Raf en Ginette.
Joke Couvreur De Roeselaarse Batjes zijn aan hun 87ste editie toe, dit jaar ook met Raf en Ginette.
De Roeselaarse Batjes zijn van vrijdag 21 tot en met maandag 24 juni aan hun 87ste editie toe. Een ritje maken op een kameel, het West-Vlaams record polonaise dansen, een feestje bouwen met Raf en Ginette, je kans wagen voor de titel van Batjes kick-dartskampioen,... het kan allemaal tijdens het West-Vlaamse koopjesfeest bij uitstek.

“De komende dagen kan niemand er naast kijken. Met ‘Wieder goan noa de Batjes! Nationwide’ loopt dezer dagen een grote mediacampagne om aan te kondigen dat de 87ste Batjes eraan komen”, zegt burgemeester Kris Declercq (CD&V). “Die dragen nog altijd dezelfde filosofie van in de beginjaren met zich mee”, pikt Dorien Naert van vzw Shopping en Centrum Roeselare in. “De handelaars verkopen hun waren tegen scherpe prijzen en in de rand is er animatie en muziek.”

Niemand kan naast de mediacampagne voor de Batjes kijken.
RV Niemand kan naast de mediacampagne voor de Batjes kijken.

’t Vat van Rodenbach

De 87ste Roeselaarse Batjes starten op vrijdag 21 juni. Al van ’s morgens zijn er koopjes, maar de eigenlijke aftrap wordt gegeven om 18.30 uur. Dan verwelkomt Roeselare de reuzenfamilie op de Grote Markt en wordt ’t Vat van Rodenbach aangeslagen. “De kruik toont een afbeelding van Melissa Casier uit Oostnieuwkerke”, verklapt Rudi Ghequire van Brouwerij Rodenbach. Er is die avond muziek van Discobar 8800, The Amazing Flowers en Gunther D. 

Op zaterdag vindt vanaf 14 uur Roeselare Danst plaats op de Grote Markt. Om 19 uur speelt de Will Tura Tribute Band. “Op zondag wordt om 16 uur samen met Laura Lynn op de Grote Markt een poging ondernomen om het West-Vlaams record polonaise te vestigen en om 19 uur verwelkomen we The Sonny Boys met Jan Wuytens. Dit wordt een apart optreden, want zij traden ook op bij het eerste Vat van Rodenbach.”

Op ’t Vat van Rodenbach is het traditioneel drummen.
Joke Couvreur Op ’t Vat van Rodenbach is het traditioneel drummen.

Op het Stationsplein is er van zaterdag tot en met maandag muziek en kinderanimatie met een springkastelenfestival en vier festivalletjes: Roeselpop met onder andere Knetter Kids Band en King’s Cadillac, Roeselbeatz, waar dj’s baas zijn, Roeselswing, dat onder andere Gene Thomas strikte, en het Line Dance Festival. Op het Stationsplein worden de Batjes trouwens ook om 23 uur afgesloten met vuurwerk.

De Batjes, dat is shoppen, shoppen, shoppen.
Archieffoto Deleu De Batjes, dat is shoppen, shoppen, shoppen.

Rockabilly, speelstraat en kick-darts

Ook de andere centrumstraten laten zich tijdens de Batjes niet onbetuigd. In de Zuidstraat duiken de nieuwe sterren Raf en Ginette op, de Ardooisesteenweg wordt een rockabillystraat met barbiers, pin-up girls, tattoeërders en oude Amerikaanse wagens, in de Oost- en Vlamingstraat kun je op de foto met Zeppe & Zikki, Aya en Otto & Belle, de Jan Mahieustraat wordt een speelstraat, Het Muntplein wordt ingepalmd door het ARhus-café en je kunt er meedingen naar de titel van Batjeskampioen kick-darts, in de Mane- en Wallestraat kun je genieten van optredens en cocktails en in de Noord- en Sint-Amandsstraat kun je een ritje maken met een kameel. “Over nostalgie gesproken”, zegt Dorien. “Ooit pakte de Noordstraat uit met een olifant tijdens de Batjes. Nu zijn er drie kamelen en opstapplaatsen voor een ritje aan Optiek Roeselare en patisserie Davalie.”

In de Noord- en Sint-Amandsstraat kun je een ritje maken op drie kamelen.
RV In de Noord- en Sint-Amandsstraat kun je een ritje maken op drie kamelen.

Het stadscentrum is verkeersvrij op zaterdag en zondag. Op grondgebied Roeselare brengen de stads- en streekbussen van De Lijn je gratis naar de Batjes. Meer info op www.centrumroeselare.be.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.