Roeselaarnaar debuteert op Afrikafestival

OOK VAN QUICKENBORNE HEEFT ROLLETJE IN 'PAPI, THE MOVIE'

Kjell Clarysse tijdens de opnames van 'Papi, The Movie' aan het werk in Oeganda.
Charlotte Degezelle Kjell Clarysse tijdens de opnames van 'Papi, The Movie' aan het werk in Oeganda.
'Papi, The Movie', de debuutfilm van Roeselaarnaar Kjell Clarysse, gaat zondag in première. Stadsgenoot Frederik Declerq speelt de hoofdrol, maar ook Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) krijgt een rolletje. Er is interesse om de thriller ook in België in de zalen te brengen. In Afrika, waar de film werd opgenomen, lijkt 'Papi, the Movie' het zelfs tot op televisie te schoppen.

15.000 euro is in België voldoende om een reclamespot van twee minuten mee te maken, maar Kjell Clarysse (30) draaide er een volledige film mee. De opnames gebeurden grotendeels in Oeganda en de première vindt nu zondag plaats tijdens het Afrikafestival in Leuven. Twee distributeurs tonen al interesse om de thriller in België in de zalen te brengen, en voor de Afrikaanse markt laat Canal+ van zich horen.

Burgemeester Van Quickenborne in zijn rol als huisarts.
Charlotte Degezelle Burgemeester Van Quickenborne in zijn rol als huisarts.

Nollywood

Enkele jaren geleden verloor Kjell z'n hart aan het Afrikaanse Oeganda. Hij woonde er anderhalf jaar, terwijl hij er een vastgoedproject op de rails probeerde te krijgen. "Maar om er als buitenlander iets gedaan te krijgen, moet je ofwel meestappen in de corruptie ofwel veel geduld hebben. Ik koos voor de tweede optie. Tijdens het wachten kwam mijn jarenlange kinderdroom om films te maken weer naar boven. In Nigeria heb je met Nollywood de derde grootste filmindustrie ter wereld. De kwaliteit van de films is er minder, maar ze zijn wel erg populair. Met een klein budget kan je er iets waarmaken. Ik had wat centen gespaard en liet m'n budget via crowdfunding tot 15.000 euro aangroeien."

Papi en hoofdrolspeler Frederik Declercq, die ook uit Roeselare komt.
Charlotte Degezelle Papi en hoofdrolspeler Frederik Declercq, die ook uit Roeselare komt.

Twaalf kilo verloren

In september 2015 startten de opnames, waarbij er tijdens 23 dagen op 44 locaties werd gefilmd. "Een rush van jewelste, waarbij ik twaalf kilo verloor. Ik werkte hoofdzakelijk met lokale acteurs, zoals Daniël Omara, de Oegandese Alex Agnew. De hoofdrol is voor Roeselaarnaar Frederik Declercq en voor enkele opnames in Roeselare kon ik Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne strikken. Hij was snel te vinden voor een rolletje en speelt een huisarts. In tegenstelling tot de andere acteurs had hij geen tijd voor een ruime briefing, maar moest de klus in 20 minuutjes geklaard zijn."

Corrupte zakenman

'Papi, The Movie', het verhaal over een West-Vlaamse corrupte zakenman in Oeganda die beschuldigd wordt van moord, gaat zondag in première. "Mijn ambitie was om een film te maken voor de Afrikanen, maar verrast door de positieve reacties op de trailer waagde ik m'n kans op de Belgische markt. Buiten mijn verwachtingen om was er interesse. Het Afrikafestival heeft speciaal voor mij hun programmatie aangepast en moest de voorstelling zelfs naar een grotere zaal verplaatsen. Bovendien zullen er twee geïnteresseerde distributeurs aanwezig zijn." In Afrika lijkt 'Papi, The Movie' het tot op televisie te schoppen. "Canal+ toont interesse voor het totale continent."


Kjell beschouwt 'Papi, The Movie' niet alleen als leerschool, maar ook als opstapje. "Ik hoop wat geloofwaardigheid opgebouwd te hebben, zodat ik straks op subsidies kan rekenen voor een Vlaamse, maar internationaal verteerbare komedie, waarvan het script zo goed als af is."


Wie de première wil bijwonen, kan tickets bestellen via kjell.clarysse@edu.vlerick.com. De trailer vind je op https://vimeo.com/157700908.