Reusselaere zoekt helpende handen: restauratie van de reuzen, een stripverhaal en een nieuwe reus

John Huvaere, met op de achtergrond enkele van de Roeselaarse reuzen, toont zich samen met Reusselaere bijzonder ambitieus.
Joke Couvreur John Huvaere, met op de achtergrond enkele van de Roeselaarse reuzen, toont zich samen met Reusselaere bijzonder ambitieus.
Reusselaere, het genootschap dat de Roeselaarse reuzenfamilie drie jaar geleden van de ondergang heeft gered, is klaar om een versnelling hoger te schakelen. Tijdens de opening van de Batjes op vrijdag 21 juni zullen de reuzenduwers zich voor het eerst vertonen in een nieuwe outfit. Daarnaast maakt het genootschap plannen om enkele reuzen te herstellen, willen ze de jeugd warm maken voor de reuzentraditie via een stripverhaal en een scholenwedstrijd en zijn er zelfs plannen voor een nieuwe reus. Maar daarvoor heeft Reusselaere hulp nodig.

Roeselare telt zeventien stadsreuzen. De traditie gaat terug tot in 1891 met stamouders Rolarius en Carlotta Vulgo. In de jaren 2000 raakten de reuzen in ongebruik. Maar in 2016, 125 jaar na de geboorte van Rolarius, haalden de stad en het genootschap Reusselaere de reuzen weer van onder het stof. Sindsdien is de reuzenfamilie regelmatig in het straatbeeld te zien. “We zijn erin geslaagd onze Roeselaarse reuzen, een waardevol stukje erfgoed, van de ondergang te redden”, vertelt John Huvaere, bezieler van Reusselaere. “Maar we blijven een vereniging van vrijwilligers en ook de thuishaven van de reuzen in de Stedelijke Werkplaatsen is niet ideaal.”

Nieuwe look

Met de opening van Batjes op vrijdag 21 juni tekent Reusselaere op de Grote Markt present, vermoedelijk met de voltallige reuzenfamilie. “De reuzenduwers zullen een nieuwe outfit dragen”, gaat John verder. “Tot nu toe droegen we een T-shirt #VANRSL of een oude boerenkiel. Maar dat was een beetje Bokrijkachtig. Voortaan willen we als groep naar buiten komen die mee is met zijn tijd. De reuzenduwers zullen een polo en een jas dragen met het logo van de stad en van Reusselaere.” 

De blauwe boerenkiels van de reuzenduwers worden ingeruild voor een modernere outfit.
Joke Couvreur De blauwe boerenkiels van de reuzenduwers worden ingeruild voor een modernere outfit.

Jempi Monseré-reus

En dat is pas een begin, want Reusselaere heeft plannen om de reuzentraditie nog steviger te verankeren in de stad. “De reuzen zijn niet allemaal meer in opperbeste staat. Vooral hun kledij. Die bleekt af en door de ouderdom wordt de stof zwak. We hebben al contact gehad met een stoffenhandelaar die bereid is ons gratis authentieke stof te leveren, maar we zoeken nog mensen die vaardig zijn met naald en draad”, legt Huvaere uit. Daarnaast wil Reusselaere de familie graag uitbreiden met een nieuwe reus. “We hebben verschillende ideeën. Waarom bijvoorbeeld geen Jempi Monseré-reus? Of eenzelfde onderstel met meerdere kampioenen die onze stad rijk is? Maar ook hiervoor hebben we hulp nodig en iedereen met creatieve ideeën mag zich melden.” 

Schoolreuzen

Verder wil de vereniging ook de jeugd warm maken voor de reuzenfamilie. “De reuzen zijn vooral nostalgie en dus populair bij een ouder publiek. Dus moeten ze aantrekkelijker worden, ook voor de jeugd”, vindt Huvaere. “Vorig jaar ging basisschool De Mozaïek al aan de slag om zelf een schoolreus te maken. Dat is pas een begin, want we willen graag een wedstrijd organiseren tussen de Roeselaarse scholen rond het maken van een reus. Hieraan willen we een stoet koppelen met alle reuzen. Daarnaast zijn er ook plannen voor een stripverhaal, want elke Roeselaarse reus heeft zijn eigen verhaal.”

Iedereen die zich wil engageren om de Roeselaarse reuzen vooruit te helpen, kan contact opnemen via john.huvaere@gmail.com.

Een deel van de Roeselaarse reuzenfamilie tijdens een eerdere editie van de Batjes.
Jos Bogaerts Een deel van de Roeselaarse reuzenfamilie tijdens een eerdere editie van de Batjes.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.