Restwarmte loopt onder Grote Bassin

MACHINE BOORT BUIZEN VAN 230 METER LANG ONDERGRONDS

Een schema van de boring van gisteren. Twee buizen van 230 meter liggen voortaan onder de Grote Bassin.
Joke Couvreur Een schema van de boring van gisteren. Twee buizen van 230 meter liggen voortaan onder de Grote Bassin.
Twee buizen van 230 meter lang werden gisteren onder de Grote Bassin geboord. Tijdens de winter zal er per uur 400.000 liter warm water door stromen, restwarmte van de verbrandingsoven.

Sinds augustus vorig jaar wordt het warmtenet uitgebreid van 9 tot 19 kilometer. De buizen voeren restwarmte van de verbrandingsoven van Mirom naar 45 scholen en organisaties. Gisteren gebeurde de indrukwekkendste karwei. Twee geïsoleerde metalen buizen met een lengte van 230 meter en een diameter van 40 centimeter moesten onder de Grote Bassin geboord worden. De buizen wegen elk 11.000 kilo en bestaan uit 20 aaneengelaste stukken. Een boormachine van 100 ton klaarde de klus. Tijdens de winter zal er niet minder dan 400.000 liter warm water per uur door de buizen stromen.

Een arbeider bij een van de twee buizen die onder de Grote Bassin doorgaat.
Joke Couvreur Een arbeider bij een van de twee buizen die onder de Grote Bassin doorgaat.

Uniek in Vlaanderen

"Deze boring is uniek in Vlaanderen. We zijn al de hele week bezig met de voorbereiding", weet Koen Van Overberghe, directeur van Mirom. "We zijn gestart met een gps-gestuurde pilootboring die een beperkte doorgang maakt. Daarna hebben we de tunnel breder gemaakt met een ruimer. Het boortraject ligt 8,20 meter onder de grond en 3,5 meter onder het water van de Kleine Bassin. Vandaag kunnen we uiteindelijk de buizen ondergronds brengen. Per buis duurt die operatie zo'n twee uur." De warmtenetbuizen lagen de voorbije dagen al te wachten in het stadspark. Donderdagnacht werd elke lasnaad nog gecontroleerd via een röntgenfoto. Om de buizen ondergronds te brengen, moesten ze met kranen van de ene kant van het park naar de andere kant omhoog gehesen worden.

Stadspark ontzien

Maar waarom kiezen voor een boring onder het water als er ook gewoon een sleuf kan gemaakt worden? "Dankzij een boring kunnen we de impact op het park verminderen", duidt Van Overberghe. "Anders hadden we dwars door het park een 400 meter lange sleuf moeten maken. Financieel is er ook weinig verschil. Het enige waar ik wat bang voor ben, is dat de buizen uiteraard niet meer bereikbaar zijn als ze onder de grond liggen."


Tegen augustus moet de uitbreiding van het warmtenet rond zijn. "Per jaar zullen we dan 6,5 miljoen liter stookolie uitsparen en 18.6000 ton minder CO2 uitstoten", aldus Van Overberghe. Ten slotte nog dit. Door de werkzaamheden is de Weststraat nog tot woensdag, met uitzondering van het weekend, enkel te bereiken via de Westlaan en tot aan de Juffrouw Lamotestraat.